Hlavní obsah

Tálibán si neví rady s mezinárodním letištěm v Kábulu. O pomoc požádal Turky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Povstalecké hnutí Tálibán, které minulý týden ovládlo Afghánistán, požádalo Turecko, aby po odchodu zahraničních vojáků pomohlo s technickým provozem kábulského letiště. Agentuře Reuters to řekli dva nejmenovaní představitelé turecké vlády.

Foto: Asvaka News, Reuters

Lidé čekající před letištěm v Kábulu

Článek

Turecko o provoz letiště v Kábulu již několik měsíců usiluje, dosažení dohody ale ztěžují požadavky Tálibánu. Ten chce, aby se země odešli do konce srpna všichni turečtí vojáci, což je pro Ankaru těžko přijatelná podmínka.

„Zaručit bezpečnost tureckých zaměstnanců (na kábulském letišti) bez vojáků je riskantní záležitost,” uvedl jeden z představitelů vlády.

Maďaři do evakuací z Kábulu nasadili i airbus pro Orbána

Svět

Turecko má v afghánském hlavním městě kontingent několika stovek vojáků, kteří jsou schopni zemi opustit ve velmi krátké době. Konečné rozhodnutí má padnout do konce srpna. Není jasné, zda Ankara na podmínky Tálibánu přistoupí.

Američané jsou pro

Turecko již mnoho měsíců nabízí, že bude provozovat letiště v Kábulu po odchodu zahraničních vojsk. Ve svém úsilí měla Ankara podporu i Spojených států.

Turecká vláda ale počítala s americkou logistickou pomocí a s tím, že část vojáků bude v zemi smět zůstat. Setrvání zahraničních kontingentů na afghánském území ale Tálibán opakovaně odmítl.

Tálibán a Turecko, které je jediným členem NATO s většinově muslimským obyvatelstvem, se mezi sebou snaží vytvořit příznivé vazby.

Biden nechce prodlužovat evakuaci z Kábulu, bojí se útoků Islámského státu

Svět

„S Tureckem chceme mít dobré vztahy,” uvedl v úterý mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid, který ale dodal, že Afghánci dokáží zajistit bezpečnost letiště v Kábulu sami.

Podle amerického ministerstva zahraničí tálibové mají velký zájem na tom, aby na svém území měli fungující mezinárodní komerční letiště.

Tálibán minulý týden po bleskovém postupu zemí během několika dní ovládl prakticky celý Afghánistán.

Armáda oproti očekávání, respektive opakovaným ujištěním západní koalice, ustupovala prakticky bez boje. Hladce tálibům předala i velká města včetně metropole Kábulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám