Hlavní obsah

Tálibán představil nového premiéra Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Úřadujícím afghánským premiérem byl jmenován Muhammad Hasan Achund. V úterý to oznámil mluvčí radikálního islamistického hnutí Tálibán, které minulý měsíc ovládlo Afghánistán.

Foto: Profimedia.cz

Úřadujícím afghánským premiérem byl jmenován Muhammad Hasan Achund. Na snímku (vpravo) byl vyfocen v roce 1999 ještě za minulé vlády Tálibánu, kde působil jako ministr zahraničí.

Článek

Agentura AP napsala, že do přechodné vlády se dostaly osobnosti, které v uplynulých letech stály v čele boje proti koalici vedené Spojenými státy a vládě v Kábulu. V kabinetu zřejmě nezasedne nikdo, kdo by nebyl členem Tálibánu.

Tálibán rozehnal střelbou do vzduchu demonstraci v Kábulu

Svět

Jedním ze zástupců Achunda bude Abdul Ghaní Barádar, který vedl jednání s USA a podepsal smlouvu o definitivním stažení amerických vojáků z Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Úterní tisková konference Tálibánu

Ministerstvo vnitra povede Sirádžuddín Hakkání, syn zakladatele sítě Hakkání, kterou Spojené státy považují za teroristickou organizaci. Ministrem obrany se stane Muhammad Jakúb, syn mully Muhammada Umara.

Na inauguraci své vlády pozval Tálibán Rusko i Čínu

Blízký a Střední východ

Tálibán v průběhu srpna využil stahování Američanů a jejich spojenců a během bleskového tažení ovládl celou zemi. Hnutí se ale dušuje, že se změnilo a nenastolí stejnou krutovládu, kterou Američané v roce 2001 svrhli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám