Hlavní obsah

Tálibové prohledali českou ambasádu v Afghánistánu a odnesli alkohol

Novinky, ČTK, aš, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Na twitterovém účtu Pamir News se objevilo video, v němž tálibové tvrdí, že objevili sklad s alkoholem v domě bývalého afghánského ministra zahraničí Salahuddína Rabbáního v Kábulu. Na snímku jsou vidět nápoje značek Becherovka, Božkov nebo Plzeňský Prazdroj. Ve skutečnosti jsou na zveřejněných záběrech prostory dočasně uzavřeného českého velvyslanectví v Kábulu, což v úterý potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Salahuddín Rabbání

Článek

Tálibové z polic vytahovali láhve a ukazovali je na kameru. Kromě Black Labelu Johnnie Walkera a ginu Beefeater tam byly zastoupeny i nápoje původem z České republiky. Do rukou vzali becherovku i několik malých kartonů plzní. V polici, kde bylo několik lahví stejné značky za sebou, stála i slivovice Jelínek.

Video mělo jasně propagandistický podtext, jeho cílem bylo nabudit dojem, že členové předchozí vlády nedodržovali islámské právo. Tálibán prosazuje tvrdý výklad práva šaría, které zakazuje pití alkoholických nápojů.

Rabbání popřel, že by šlo o jeho rezidenci. Jde podle něj o propagandu namířenou proti jeho o sobě. „Můžeme potvrdit, že na zveřejněných záběrech jsou prostory dočasně uzavřené české ambasády v Kábulu,” uvedla česká diplomacie.

Českou agendu převzal úřad v Pákistánu

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek na konci srpna informoval českou vládu, že velvyslanectví v Kábulu bude dočasně uzavřeno a část jeho agendy převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. Diplomaté byli z Afghánistánu evakuováni kvůli kritické bezpečnostní situaci v zemi.

Ambasáda v Kábulu dočasně uzavřena, agendu převezme velvyslanectví v Pákistánu

Domácí

Rabbání byl ministrem zahraničí a vede stranu Džamíja-e Islámí, kterou založil v roce 1972 jeho otec Burhanuddím, který byl zavražděn v roce 2011. Jde o nejstarší muslimskou politickou stranu v zemi, která patřila k nejmocnějším mezi afghánskými mudžáhidy bojujícími původně proti Sovětům a pak mezi sebou. Do nástupu Tálibánu byla druhou nejsilnější v zemi.

Strana hájila kromě prosazení práva šaría i zájmy afghánských Tádžiků. I když byla islamistická, snažila se spolupracovat s neislamistickými na tématech, která měly společná.

USA dokončily evakuaci ambasády v Kábulu, na letišti se střílelo

Amerika

Ještě na začátku roku vyzýval Salahuddín Rabbání Tálibán, aby jednal s afghánskou vládou. Odsoudil útěk prezidenta Ašrafa Gháního, sám ale odcestoval s dalšími politiky v půlce srpna do Pákistánu, aby tam jednal o vytvoření širší koaliční vlády s Tálibánem. Ten však o ni neměl zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám