Hlavní obsah

Tálibán je dva dny po podpisu mírové smlouvy s USA připraven obnovit útoky

Kábul

Dva dny po podepsání mírové dohody s USA oznámilo afghánské radikální hnutí Tálibán, že je připraveno obnovit útoky na vládní síly. Důvodem je, že afghánský prezident Ašraf Ghání odmítl propustit 5000 zadržovaných příslušníků hnutí. Podle afghánské televize TOLO už byl vydán příkaz bojovníkům, aby zahájili operace.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghání

Článek

Afghánské televizi TOLO se dostal v pondělí do rukou neověřený dopis pro bojovníky. V něm stojí „RIV skončil”. RIV je zkratka pro omezení násilí v dohodě mezi Tálibánem a USA, která předcházela sobotnímu mírovému ujednání. Tálibán se k pravosti nevyjádřil.

Velitel amerických sil v zemi Scott Miller ale v pondělí zdůraznil význam omezení násilí: „Smyslem omezení násilí bylo budování důvěry. Bereme své závazky v velmi vážně a čekáváme, že Tálibán bude vážně brát své závazky. Spojené státy daly jasně najevo, co očekávají - násilí musí být nízké.”

Americký ministr obrany Mark Esper řekl, že USA „bedlivě sledují, zda Tálibán plní své závazky”. Dodal, že stahování amerických sil musí začít do deseti dnů po podpisu mírové smlouvy. „Dohoda říká, že bychom měli snížit počet vojáků za 135 dní na 8600 (ze stávajících 13 000),” upřesnil.

Spor o zajatce

„Není tu závazek propustit 5000 vězňů,“ řekl Ghání v neděli, i když v dohodě s USA se o propuštění bojovníků Tálibánu mluví. Sdělil, že o tom má rozhodnout afghánský lid. „Může to být součástí vnitroafghánských rozhovorů, ale nemůže to být podmínka pro jejich konání,“ tvrdí prezident.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid řekl agentuře Reuters, že se hnutí nezapojí do rozhovorů, pokud nebudou vězni propuštěni: „Jsme plně připraveni pro vnitroafghánské rozhovory, ale čekáme na propuštění našich 5000 vězňů. Jestliže našich 5000 vězňů nebude propuštěno, nebudou žádné vnitroafghánské rozhovory.“

Tálibán současně uvedl, že je připraven obnovit boje s afghánskou armádou, ale nebude útočit na příslušníky mezinárodních sil. Momentálně platí příměří, které bylo vyhlášeno týden před podpisem smlouvy. V pondělí však už byl spáchán v Afghánistánu první atentát.

Podle BBC je v afghánských věznicích asi 10 000 bojovníků Tálibánu.

Tálibán dlouho odmítal přistoupit na jednání s afghánskou vládou, kterou označoval za loutku Spojených států. Nakonec ale ustoupil tlaku Washingtonu a slíbil, že po uzavření příměří s USA začne jednat s afghánskou vládou.

Reklama

Výběr článků

Načítám