Hlavní obsah

Tajfun Neoguri zabil v Japonsku nejméně sedm lidí a zeslábl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Nejméně sedm lidí usmrtil a 66 dalších zranil tajfun Neoguri, který v posledních dnech sužoval velkou část Japonska. V noci na pátek minul Tokio, odkud nejsou hlášeny škody. Dorazil do prefektury Čiba a poté zeslábl na tropickou bouři, která postupuje nad širé moře. Uvedla to agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Následky tajfunu Neoguri na ostrově Okinawa

Článek

Tajfun provázený silnými vichry a lijáky řádil od středy především v centrálních oblastech Japonska, kde dočasně připravil statisíce lidí o elektřinu, zaplavil či jinak zpustošil nejméně 680 domů a přiměl k evakuaci statisíce obyvatel. Byla narušena veškerá doprava. Zvedla se hladina okolního moře a pobřeží bičovaly několikametrové vlny.

Tajfun nakonec ztratil sílu a nad Tokiem dnes dokonce vysvitlo slunce, ale místní úřady vyzývají k obezřetnosti, protože na různých místech hrozí nebezpečí v podobě sesuvů půdy či pádů kamení. Varování zvlášť adresovaly obyvatelům nejvíce zasažených prefektur Kagošima, Kumamoto a Niigata. Bouře se pohybuje na severovýchod a vzdaluje se japonským břehům. Znepříjemnit život by mohla již prý jen lidem na východě ostrova Hokkaidó.

Japonsko čelí každý rok tajfunům, ale v červenci jsou podle AFP málokdy tak silné. Úřady měly obavy především z možného řádění cyklonu v prefektuře Fukušima, kde se nachází jaderná elektrárna, kterou v březnu 2011 poškodilo vlnobití tsunami vyvolané zemětřesením. Dosud jsou v oblasti problémy s kontaminovanou vodou.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajfun Neoguri řádil nad Japonskem

Tajfun Neoguri zasáhl ve středu hlavní japonské ostrohy Kjúšú, Šikoku a Honšú. Podle čtvrtečních informací počet zraněných vzrostl na 32. Dva lidé zemřeli.

Výběr článků

Načítám