Hlavní obsah

Tajfun Morakot ochromil Tchaj-wan

Tchaj-pej

K pobřeží Tchaj-wanu se v pátek přiblížil silný tajfun Morakot. Země je paralyzována přípravami na jeho příchod, protože panují obavy ze záplav i sesuvů půdy. Školy, úřady a burza byly uzavřeny. Kvůli silnému větru a dešti byla zrušena řada leteckých spojů. Milióny lidí zůstaly raději doma.

Článek

Tajfun Morakot doprovází vítr o rychlosti až 180 kilometrů v hodině. Ostrov zasáhne večer místního času (po poledni SELČ). Očekává se, že se následně přežene přímo přes hustě osídlený sever ostrova, kde se nachází i metropole Tchaj-pej.

V tchajwanském hlavním městě Tchaj-peji bylo kvůli tajfunu zrušeno množství letů do různých asijských destinací a také všechny domácí lety. Na Tchaj-wanu nejezdí ani supermoderní vysokorychlostní železnice a ve dvou hlavních tchajwanských přístavech Kao-siung and Ťi-lung je od čtvrtečního večera přerušen provoz.

Přestože poté, co dorazí nad pobřeží, by měl oslabit na tropickou bouři, stále představuje velké nebezpečí, protože přinese mimořádně silné srážky kolem jednoho a a čtvrt metru. Silný déšť už na ostrově zaznamenali. „Tato bouře přinesla 400 milimetrů srážek v centrální a jižní části ostrova a čeká se dalších 500 až 800 milimetrů, které naprší v dalších 24 až 48 hodinách,“ řekl meteorolog Kevin Corriveasu. V zemi už bylo zaregistrováno několik sesuvů silně podmáčené půdy

V sobotu by měl tajfun dorazit do pevninské Číny. V jihovýchodní Číně již úřady evakuovaly více než 20 000 osob a z moře odvolaly přes 30 000 lodí a člunů. Téměř 8,5 miliónu místních obyvatel dostalo na mobilní telefon od úřadů varování před blížící se bouří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám