Hlavní obsah

Tajfun Ketsana si vyžádal přes 400 lidských životů

Novinky, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí tajfunu Kestana, který o víkendu zpustošil Filipíny a tento týden se přehnal přes Vietnam, Laos a Kambodžu, stoupl na 425. Na Filipínách počet obětí vzrostl na 293. V pátek poprvé byla zveřejněna čísla z Laosu, kde zahynulo 16 lidí.

Článek

V Laosu si vyžádal 16 obětí, přičemž 135 osob je pohřešováno. V Kambodži stoupl počet obětí na 17. Ve Vietnamu zahynulo 99 osob, přičemž 14 je jich pohřešováno. Nejvíce postižené jsou provincie Quang Ngai, kde zemřelo 27 osob, a horská Kon Tun s 21 oběťmi. Zaplaveno je 170 000 domů, 6300 je jich zcela zničeno. Škody činí 120 miliónů dolarů, pod vodou je 60 000 hektarů orné půdy.

Na Filipínách počet obětí stoupl na 293. Filipíny přitom nově ohrožuje další tajfun Parma. Kvůli němu bylo z východní části Filipín evakuováno 33 000 lidí. Nový Tajfun by mohl Filipíny zasáhnout v sobotu tamního času. V pátek kolem 17:00 SELČ se pohyboval asi 150 kilometrů východně od filipínského ostrova Luzon a postupoval západním-severozápadním směrem. Parma je podle meteorologů ještě silnější než Ketsana a nyní rychlost jeho větru dosahuje 195 kilometrů v hodině s nárazy 230 kilometrů v hodině. Odborníci tvrdí, že by to mohl být dokonce nejsilnější tajfun, který Filipíny zasáhl od roku 2006.

Obětem povodní můžete přispět pomocí DMS

Chcete-li přispět obětem povodní, stačí poslat dárcovskou sms ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777. Cena jedné sms je 30 korun, z nichž přispějete 27 korunami. Peníze budou použity zejména na vysoušení poškozených domovů.

Vidina, že Filipíny zasáhne další silná bouře, místní obyvatele děsí. "Už teď je situace hodně složitá, nevím, jak bychom mohli zvládnout další kalamitu," říká Glen Juban, jehož čtyřletá dcera se v sobotu utopila při záplavách, které přinesl Ketsana.

Reklama

Výběr článků

Načítám