Hlavní obsah

Svět má nový stát, Jižní Súdán se stal 194. zemí planety

Džuba

O půlnoci z pátku na sobotu místního času vyhlásil nezávislost Jižní Súdán, který se odtrhl od zbytku Súdánu. Stal se tak 194. státem světa. Okamžitě po vyhlášení nezávislosti propukly v jeho hlavním městě Džubě bouřlivé oslavy.

Článek

Lidé byli v ulicích, bylo slyšet bubnování, zpěv a provolávání jména jihosúdánského prezidenta Salvy Kiira.

Jihosúdánci se vyslovili pro nezávislost v lednovém referendu, které se konalo jako součást mírové dohody z roku 2005. Ta ukončila občanský konflikt mezi súdánským severem a černošským jihem, jehož obyvatelé se hlásí ke křesťanství a tradičním náboženstvím, zatímco obyvatelé severu k islámu. Za války zahynuly asi dva milióny lidí.

K plánovaným sobotním oslavám se později připojí světoví státníci včetně generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. Přítomen má být také súdánský prezident Umar Bašír nebo bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nový stát se zařadí mezi nejchudší země planety. Obavy vyvolává i tamní bezpečnostní situace. V hraničních oblastech se několik týdnů bojovalo a experti varují před novým konfliktem kvůli nedořešeným problémům se severem. Na bezpečí v nové zemi o rozloze odpovídající Francii má dohlížet nová mírová mise OSN, kterou v pátek schválila Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám