Hlavní obsah

Švéd předstíral konverzi k islámu, aby ho únosci z Al-Káidy nezabili. Zabralo to

Stockholm

Švéd Johan Gustafsson, kterého téměř šest let v Mali držela místní odnož Al-Káidy v Islámském Maghribu, ve čtvrtek poprvé od svého propuštění minulý týden veřejně promluvil. Uvedl, že předstíral konverzi k islámu, aby přežil, uvedl server The Local. Únosci podle něj cítili povinnost to přijmout.

Foto: TT News Agency, Reuters

Johan Gustafsson po propuštění promluvil k novinářům.

Článek

Nyní třiačtyřicetiletý Gustafsson byl unesen v listopadu 2011 v Timbuktu na severu Mali. Tehdy cestoval na motocyklu ze své domovské země do Jihoafrické republiky. Ozbrojení muži jej unesli spolu s dalšími turisty, mezi nimiž byl Nizozemec Sjaakem Rijkem. Rijkeově ženě se podařilo uniknout, únosci ale zavraždili jiného turistu z Německa, který se bránil.

Únosci původně požadovali za osvobození Gustafssona pět miliónů dolarů (dnes kolem 112 miliónů Kč), leč marně. Stockholm zastává stanovisko, že únoscům žádné výkupné platit nebude. I nyní švédská strana trvá na tom, že výkupné nezaplatila a propuštění dosáhla díky vyjednávání. Ani Gustafsson sám neví, proč byl nakonec propuštěn. „Myslím, že už mě prostě měli dost,” žertoval před novináři.

Gustafson se pokusil uprchnout, v létě to nešlo, na poušti bylo moc horko. Jednou se mu ale podařilo z tábora dostat. Než ho únosci našli a dopravili zpět, šel dva dny a dvě noci pouští.

Cítili povinnost to přijmout

Pak zvolil odlišnou taktiku: „Řekl jsem jim, že chci konvertovat k islámu. Na jiný způsob, jak získat čas, jsem nepřišel, i když jsem nedoufal, že by to mohlo fungovat,” řekl Gustafsson na tiskové konferenci. Po fingované konverzi mohl prý volně chodit po táboře s únosci.

„Modlil jsem se s nimi, jedl jsem s nimi. Jednal jsem jako oni. Choval jsem se jako běžný muslim, ne jako džihádista,” popsal svou strategii propuštěný Švéd. „Uvnitř jsem cítil, že jsou to nepřátelé, ale když se něco dělat dá, tak to udělám.“

„O islámu jsem nic nevěděl, a tak jsem si nebyl jist, zda mé chování působí věrohodně. Myslím si ale, že považovali za svou povinnost to přijmout. I tak jsem ale sám sebe jen s těžkostmi dokázal přesvědčit, že mi skutečně věří,” řekl Gustafsson a dodal, proč mu to zřejmě vyšlo: „Za tu dobu je poznáte.“

Přijeli si pro něj švédští policisté

Propuštěn byl na konci ramadánu, kdy už byl unaven, protože nemohl přes den jíst. Pak jednou dorazil řidič, pozdravil vedoucího tábora a řekl Gustafssonovi, aby si sbalil své věci. Během cesty se vyměnili řidiči a za noci dojeli k větší skupině. „V čisté švédštině jsem slyšel: 'Johane?'“ Přivítali ho švédští policisté.

O Gustafssonově propuštění na konci července stručně informovalo švédské ministerstvo zahraničí. Nizozemec Rijke byl osvobozen v dubnu 2015 při akci francouzského komanda a Jihoafričan McGown byl propuštěn také minulý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám