Hlavní obsah

Svazijský král přejmenoval zemi na eSwatini. Prý aby si ji lidé nepletli se Švýcarskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lobamba

Svazijsko při příležitosti výročí 50 let své samostatnosti a oslav padesátin panovníka mění jméno. Královi Mswatimu III. se nelíbilo, že si lidé jeho přibližně miliónovou zemi pletli se Švýcarskem, a tak rozhodl o jejím okamžitém přejmenování. Nově se bude nazývat Království eSwatini.

Foto: Profimedia.cz

Král Mswati III. (uprostřed) s oblibou nosí tradiční oděv.

Článek

„Kdykoliv cestujeme do zahraničí, spojují nás se Švýcarskem,“ stěžoval si podle BBC poslední absolutistický král na africkém kontinentu. Panovník tedy využil své moci a jméno království prostě změnil. Něco takového se povede jen málokomu, konstatovala britská stanice.

Monarcha občanům nové jméno jejich země oznámil při vystoupení na národním stadiónu při příležitosti oslav 50. výročí nezávislosti Svazijska a v neposlední řadě také vlastních padesátin. Někteří obyvatelé ale podle BBC namítají, že by se mohl zaměřit na důležitější věci – například skomírající ekonomiku. Svazisjko, tedy nově eSwatini se řadí k nejchudším zemím světa.

eSwatini v překladu znamená Země Svazijců a král Mswati III., který zemi vládne od roku 1986 a má patnáct manželek, tak svou zemi nazývá dlouhodobě. To, že z něj ale udělá oficiální název své země, nikdo nečekal. Pro zajímavost: předchozí král měl manželek hned 125.

Reklama

Výběr článků

Načítám