Hlavní obsah

Surfař přežil útok žraloka lidožravého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Útok žraloka lidožravého přežil v neděli australský surfař u západního pobřeží Austrálie. Surfařova zranění jsou vážná, ale není prý ohrožen na životě. Uvedl to podle serveru surfinglife.com.au mluvčí nemocnice, kde je muž nyní hospitalizován.

Článek

Čtyřicetiletý Michael Bedford byl v době napadení asi 150 metrů od pobřeží.

"... Toho žraloka jsem opravdu neviděl. Zahlédl jsem jen gejzír vody a hned jsem věděl, co se stalo. Michael žraloka spatřil teprve, když byl asi 20 metrů od něj. (Žralok) mířil přímo k němu," uvedl Bedfordův kamarád Lee Cummuskey v interview pro The West Australian News. Dodal, že žralok zaútočil celkem dvakrát, Bedfordovi se však podařilo udržet se na surfu a dostat se z dosahu žraločích zubů.

Na pomoc mu vzápětí přispěchal Cummuskey i skupina rybářů. Bedford utrpěl hluboká poranění na pravé noze a musel být převezen do nemocnice. Nyní je podle mluvčího nemocnice ve stabilizovaném stavu.

Bedford zahlédl žraloka jen krátce, ale domnívá se, že patřil k druhu žraloka lidožravého.

Žralok lidožravý, nazývaný také žralok bílý nebo bílá smrt, patří mezi nejobávanější mořské živočichy. Dává přednost vodám mírných zeměpisných šířek a většinu času tráví samotářským životem na otevřeném moři.
Spolehlivým poznávacím znamením tohoto druhu je vysoká trojúhelníková hřbetní ploutev a silný poloměsíčitý ocas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám