Hlavní obsah

Súdánský prezident Bašír přiznal odpovědnost za konflikt v Dárfúru

– Chartúm
Novinky,

Súdánský prezident Umar Bašír v rozhovoru pro list Guardian přijal plnou osobní odpovědnost za konflikt v Dárfúru. Ten si vyžádal asi 300 000 obětí, přičemž dva milióny lidí byly vyhnány ze svých domovů. Bášir byl kvůli tomuto konfliktu obžalován mezinárodním trestním tribunálem z genocidy. Stal se první hlavou státu ve funkci, která byla obžalována.

Foto: Irada Humbatova , Reuters

Súdánský prezident Umar Bašír

Článek

„Přirozeně, jsem prezident, takže jsem odpovědný za vše, co se děje v zemi,“ řekl Bašír.

Na vysvětlenou dodal: „Ale to, co se děje v Dárfúru, je především tradiční konflikt už od koloniálních dnů a jako vláda bojujeme s těmi, kdož pozvednou zbraň proti státu. A také někteří ze vzbouřenců napadaly jiné kmeny, takže byly ztráty na životech. Ale nejde o počty zmiňované západními médii, tato čísla byla nafouknuta.“

Súdánská vláda připouští deset tisíc mrtvých a 70 000 vyhnaných.

John Prendergast z washingtonské skupiny proti genocidě Enough Project ale tvrdí něco jiného „Během osmi návštěv v Dárfúru, které jsem podnikl roku 2003, se shromáždilo ohromné množství důkazů, které potvrzují, že vládou podporované skupiny bojující proti vzbouřencům se zaměřovaly na nearabské civilní obyvatelstvo."

"Ničily jejich příbytky, jejich zásoby jídla, jejich dobytek, jejich vodní zdroje a cokoli dalšího, co by mohli potřebovat pro život v Dárfúru. Tři milióny lidí se staly bezdomovci v rámci výsledku vládní politiky, a ne kmenových střetů či globálního oteplování,“ dodal Prendergast.

Reklama

Související témata:

Související články

Súdánský prezident obviněn z genocidy

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v pondělí obvinil súdánského prezidenta Umara Hasana Ahamada Bašíra z válečných zločinů, genocidy...

Výběr článků

Načítám