Hlavní obsah

Súdánský prezident obviněn z genocidy

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v pondělí obvinil súdánského prezidenta Umara Hasana Ahamada Bašíra z válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti v súdánské provincii Dárfúr. Je to vůbec poprvé, kdy soud obvinil stávající hlavu státu.

Článek

Oznámení hlavního žalobce Luise Morena-Ocampa se očekávalo. Súdánská vláda předem varovala, že krok podkope mírový proces v Dárfúru. Tříčlenné soudní porotě potrvá nejméně šest týdnů, než rozhodne o vydání zatykače.

Súdán ICC neuznává. Loni například odmítl vydat soudu ministra vnitra a humanitárních záležitostí Ahmada Harúna a velitele milicí Alí Muhammada Alí Abdara Rahmána.

V Dárfúru zemřelo za posledních pět letech odhadem na 300 000 lidí. Dva milióny lidí opustily domovy. Podle Morena-Ocampa se na organizované násilné kampani proti tamním civilistům podílí celý státní aparát. V regionu působí 9 000 příslušníků sil OSN a Africké unie (Unamid).

Mírové síly připraveny na evakuaci

Před pondělním vystoupení Morena-Ocampa zvýšilo velení mise bezpečnostní výstrahu na čtvrtý stupeň, který připravuje jednotky na eventualitu evakuace. Představitelé OSN se obávají, že zpráva z Haagu povzbudí protivládní síly na jihu a západě k útokům.

Boje v Dárfúru jsou pokračováním občanských válek, které se novodobými dějinami země od vyhlášení nezávislosti v padesátých letech táhnou jako červená nit. Rebelové tam povstali v roce 2003. Postavili se jim arabské milice džandžauí, které čelí nařčení z etnických čistek. Podporovat je má vláda. Ta to odmítá.
ICC vznikl v roce 2002 jako první světový stálý tribunál pro válečné zločiny.

O KONFLIKTU V SÚDÁNU VE ZKRATCE:

Spory mezi vládnoucím arabským severem a černým jihem začaly brzy poté, co země získala nezávislost v roce 1956

Spory dovedly Súdán k sedmnáctileté občanské válce, již až v roce 1972 ukončila dohoda z Addis Abeby. Smlouva měla jižním oblastem zaručit větší míru autonomie. Pro její nedodržování a násilné vyvlastňování půdy  se ovšem boje rozhořely znovu v roce 1983.

V roce 1989 se moci chopil generál Umar Hasan Ahmad Bašír a vládne dodnes. Občanská válka s jihem skončila po v lednu 2005 podepsáním mírové smlouvy. 22 let trvající občanská válka má mimo jiné na kontě 1,9 miliónu mrtvých civilistů, 4 miliony uprchlíku a několik hladomorů.

V roce 2003 začalo povstání na západě v oblasti Dárfúr, které v obměnách trvá dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám