Hlavní obsah

Súdánská dívka odsouzená k smrti za vraždu manžela popsala, jak byl násilnický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Devatenáctiletá Súdánka, která v sebeobraně zabila svého manžela, sepsala svůj příběh a poskytla ho stanici CNN. Núra Husajnová tvrdí, že svého manžela poprvé viděla týden poté, co se na sňatku dohodl s jejím strýcem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rodiče mi řekli, že si mě chce vzít v osmé třídě. Od začátku jsem opakovala, že si ho vzít nechci. Řekla jsem to i přímo jemu. Řekla jsem mu ´nechci si tě vzít´, cituje CNN ze vzpomínek Husajnové na první kontakt s mužem, za něhož se měla proti své vůli provdat.

Od té doby svého manžela neviděla. Až na svatbě, která se konala o tři roky později. „Seděla jsem před tím v kadeřnictví přemýšlela o sebevraždě,” vzpomíná. To si ale nakonec rozmyslela. Utrpení začalo hned po obřadu. „Seděli jsme spolu v autě, já se odtahovala, on se pořád přibližoval. Když jsme dorazili na místo, kde jsme měli strávit líbánky, zamkla jsem se v jednom z pokojů a ulehla oblečená,“ vzpomíná Husajnová.

„Odmítala jsem jíst a opustit pokoj. Třetí den přišel a řekl mi, abych vylezla a nemusel dovnitř násilím. Když usnul, vyplížila jsem se, ale byt byl zamčený“.

Devátý den

Devátý den přišel manžel s příbuznými, kteří dívku násilím zatáhli do ložnice. „Jeho strýc mě uhodil, strhali ze mě šaty. Strýc mě držel za nohy a dva další příbuzní každý za jednu ruku. Vzal si mě, zatímco jsem křičela a plakala. Nakonec odešli. Krvácela jsem a spala nahá,“ napsala dále dívka v materiálu, z něhož cituje CNN.

Po znásilnění si Husajnová schovala pod polštář nůž. A hned druhý den ho použila. „Hned delší den mě osahával, povalil na postel a snažil se na mě vlézt. Nahmatala jsem nůž pod polštářem a začali jsme se o něj přetahovat. Řízl mě do ruky a kousl do ramene,“ tvrdí Husajnová. Jak manžela pobodala, už se v jejím líčení nedočteme.

Čeká ji oprátka

Svého muže zabila Husajnová loni v květnu a od té doby je ve vězení. Soud jí uložil trest smrti, což vyvolalo protesty po celém světě.

Vláda v Chartúmu napomenula ochránce lidských práv, aby se nevměšovali do súdánské justice. Ministr informací řekl, že zákony je nutné respektovat. Podle něj se Husajnová může proti verdiktu odvolat. Podle súdánského práva není znásilnění manželem trestným činem.

Reklama

Výběr článků

Načítám