Hlavní obsah

Stovka mrtvých při požáru ropovodu v Nigérii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAGOS

Nejméně sto lidí přišlo o život a desítky dalších utrpěly zranění při požáru, který ve čtvrtek vypukl na poškozeném ropovodu na předměstí Lagosu v jihozápadní Nigérii. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z místního Červeného kříže.

Foto: Profimedia.cz

V plamenech se ocitly i domy a školy v celé oblasti

Článek

Potrubí ropovodu poškodil bagr, který pracoval na stavbě silnice. Oheň se rychle šířil obcí Ijegun a v plamenech se ocitly i domy a školy v celé oblasti. Hasiči stále ještě s plameny bojují.

"Podařilo se nám zachránit přes dvacet zraněných lidí a dopravit je do nemocnice k ošetření," řekl člen Červeného kříže.

Většinu požárů na nigerijských ropovodech mají na svědomí zloději, kteří potrubí schválně navrtávají a pak surovinu prodávají. Ačkoliv Nigérie patří k předním vývozcům ropy na světě, její obyvatelé paradoxně trpí jejím nedostatkem. A následně pak neváhají riskovat životy, aby ji získali.
Potrubí obvykle navrtávají malé skupinky organizovaných zlodějů, pak se však k místu vydají obyvatelé z oblasti. Nezřídka si při čekání, než jim do nádoby ropa nateče, zapálí cigaretu, mnozí si svítí otevřeným ohněm.
Loni v prosinci uhořelo 45 Nigerijců rovněž na jednom z lagoských předměstí, když se vzňala ropa, kterou kradli z navrtaného potrubí. O rok dříve stejným způsobem přišlo o život 250 lidí.
Zřejmě nejtragičtější požár ropovodu v Nigérii si před deseti lety vyžádal kolem tisícovky obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám