Hlavní obsah

Staří lidé by si měli pospíšit a umřít, řekl japonský ministr

– Tokio

Japonský ministr financí Taró Aso vyvolal ve své zemi pozdvižení, když v pondělí prohlásil, že starým lidem by mělo být umožněno, aby si pospíšili a umřeli. Nezatěžovali by tak stát náklady na svou zdravotní péči. Sám Aso by prý takovou péči odmítl, protože by se cítil špatně, že stát vydává peníze na to, aby ho udržel naživu, napsal britský deník The Guardian.

Foto: Issei Kato, Reuters

Japonský ministr financí Taró Aso

Článek

Nová japonská vláda je u moci sotva měsíc a její ministr financí už stačil rozhněvat desítky miliónů občanů tvrzením, že staří lidé zbytečně vysávají prostředky ze státního rozpočtu.

"Chraňbůh, abych byl nucen zůstat naživu, když bych chtěl zemřít. Probouzel bych se s čím dál tím horším pocitem, že péče je celá hrazená vládou," prohlásil na mítinku k reformám sociálního zabezpečení. "Ten problém se nevyřeší, pokud je nenecháte, aby si pospíšili a umřeli," řekl pak na adresu starých lidí.

Asova slova zřejmě nenajdou mezi Japonci příliš pochopení. Téměř čtvrtina ze 128 miliónů obyvatel ostrovů je starší 60 let. Podíl seniorů v populaci přitom podle demografických předpovědí v následujících 50 letech překročí 40 procent. Rostoucí náklady na sociální dávky, zejména pro starší občany, stály za loňským rozhodnutím postupně zvýšit do roku 2015 spotřební daň na 10 procent. Liberální demokraté, k nimž Aso patří, tento krok podpořili.

Dvaasedmdesátiletý Aso, který je zároveň prvním místopředsedou vlády, řekl, že by sám péči odmítl. "Takovou péči nepotřebuji," uvedl a dodal, že své rodině dal instrukce, že si nepřeje péči, která by mu prodloužila život.

Svůj útok na staré lidi završil tím, že pacienty, kteří nejsou schopni se sami najíst, nazval “lidskými rourami”. Podle něj si je ministr zdravotnictví velmi dobře vědom, že péče o jednoho takového pacienta ve finální fázi života stojí milióny jenů měsíčně.

Je to jen můj osobní přístup, hájí se ministr

Aso později své výroky mírnil, když uznal, že bylo nevhodné pronášet je na veřejnosti. Podle něj se svěřoval jen se svým vlastním přístupem k věci. "Řekl jsem jen to, čemu bych osobně dal přednost. Nenavrhoval jsem takovou změnu lékařské péče o seniory," řekl novinářům s tím, že každý by měl mít možnost dožít v klidu.

Není to poprvé, co na sebe Aso, jeden z nejbohatších japonských politiků, upozornil kontroverzními výroky. V roce 2008 jako premiér označil penzisty za rozpočtové břemeno a doporučil jim, aby se o sebe víc starali. Vtipkoval na adresu pacientů s Alzheimerovou chorobou, nemajetné Japonce pak označil za nevhodné pro manželství. Opozici přirovnal k nacistům, oslavoval japonskou koloniální vládu na Tchaj-wanu a coby ministr zahraničí řekl americkým diplomatům, že si při řešení blízkovýchodního konfliktu nezískají důvěru, protože mají modré oči a blond vlasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám