Hlavní obsah

Srílanský prezident utekl ze zplundrované země, uprchl i jeho bratr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo
Aktualizováno

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa ve středu ráno utekl ze země. I se svou manželkou a dvěma osobními strážci uletěl ve vojenském letadle na Maledivy, uvedla americká veřejnoprávní stanice NPR. Poté, co demonstranti vtrhli do jeho sídla, slíbil o víkendu, že ve středu odstoupí, ale to neudělal. Uprchl i jeho bratr, bývalý ministr financí Basil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Srí Lance se po protestech mění vedení zeměVideo: Reuters

 
Článek

Na letišti v Kolombu nastoupil prezident do vojenského Antonovu An-32. O let požádala armáda, se kterou byl prezident těsně spojen. „Dostali razítka do pasů a nastoupili do speciálního letu vojenského letectva,“ řekl AFP jeden z imigračních úředníků.

List The Times of India napsal, že prezident Gotabaja Radžapaksa původně chtěl projít přes VIP salónek, ale úředníci mu to nedovolili a neorazítkovali mu pas. Mířil do Spojených arabských emirátů, uvedl list The Times of India; nepovedlo se mu však nastoupit ani do jednoho ze čtyř spojů a noc se ženou strávil na základně u letiště.

Prezident, který je současně vrchním velitelem armády, nechtěl jít normálním odbavením z obav reakce lidí na letišti. Imunita ho sice chrání před zatčením, ale podle indického listu chce být mimo území Srí Lanky předtím, než odstoupí. I když slíbil, že ve středu složí funkci neudělal to.

Na Maledivách uvítal Gotabaju Radžapaksu místní prezident. Na ostrovech nemíní zůstat.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Mahinda Radžapaksa (vlevo) a Gotabaja Radžapaksa

Uletět chtěl i bratr, nakonec se mu to povedlo 

Zemi opustil i jeho bratr, bývalý ministr financí Basil Radžapaksa.

Srílanské imigrační úřady nejprve oznámily, že mu v tom zabránily. Podle listu The Washington Post přijel na letiště v černé dodávce a chtěl nastoupit do letu 649 do Dubaje. Přijel sám, bez rodiny a také chtěl projít přes VIP salónek, ochranka ho ale zastavila.

Nakonec se mu podařilo uletět, i když není jasné kudy. Míří do USA. Basil Radžapaksa totiž má kromě srílanského i americké občanství.

Z postu ministra rezignoval Basil v dubnu, kdy začaly sílit protesty proti nedostatku pohonných hmot, potravin a dalšího zboží. Poslaneckého mandátu se vzdal v červnu.

Snímky Basila Radžapaksy připraveného k odletu na letišti oblétly sociální sítě.

„Vzhledem k nepokojům jsou pracovníci imigračního úřadu pod mimořádným tlakem, aby nedovolili nejvyšším představitelům opustit zemi. Máme strach o svou bezpečnost. Dokud se tato věc nevyřeší, nebudou imigrační pracovníci poskytovat služby v salonku VIP,“ řekl zástupce imigračního úřadu K.A.S. Kanagula.

Jak vládnoucí rodina Rádžapaksových zruinovala Srí Lanku

Svět

Pobouření demonstranti

Demonstranti na Srí Lance jsou roztrpčeni z toho, že prezident utekl. „Chceme ho tu držet. Chceme zpět své peníze. A chceme dát všechny Radžapaksy do otevřeného vězení, kde by mohli rolničit,“ řekl jeden z nich G. P. Nimal.

Vysokošloský student Reshani Samarkum ale zase míní, že emigrace hlavy státu otevírá naději, že se země bude rozvíjet. Řekl to stanici BBC.

Opozice má kandidáta na prezidenta

Srílanská opozice navrhne na příštího prezidenta svého vůdce Sadžitha Premadasu. Informovala o tom agentura Reuters. Premadasa je synem bývalého prezidenta a o úřad hlavy státu se ucházel už ve volbách v roce 2019, kdy byl ministrem bytové výstavby. Volby tehdy vyhrál Radžapaksa.

Parlament má nového prezidenta zvolit 20. července. Skončí tak vláda rodinného klanu Radžapaksů, kteří zemi přivedli „zu grunt“.

Prezident slíbil rezignaci po sobotním bouřlivém protestu, při němž Srílančané vtrhli do jeho a premiérovy rezidence a požadovali jejich sesazení. Prezident se na veřejnosti neukázal od pátku.

Srílanský prezident po mohutných protestech ve středu odstoupí

Svět

Demonstranti sídla obou politiků okupují, odejít chtějí, až prezident i premiér Ranil Vikremesinghe odstoupí. Vikremesinghe je ve funkci od května a do oficiální rezidence se nenastěhoval. Když v sobotu zapálili demonstranti jeho soukromý dům, nebyl v něm.

Premiér odmítá odstoupit do doby, než bude mít země nové vedení.

Demonstranti se koupají v bazénu v domě srílanského prezidenta a odmítají odejít

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám