Hlavní obsah

Správkyni Hongkongu opět vypudili z parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Hongkongští poslanci, kteří požadují posílení demokracie, ve čtvrtek opět vyhnali ze zasedání parlamentu správkyni města Carrie Lamovou, která měla odpovídat na dotazy. Jakmile začala mluvit, začali křičet a pískat. Ochranka nakonec vyvedla 11 zákonodárců a interpelace byly přerušeny, uvedla stanice CNBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pročínská správkyně Hongkongu Lamová byla znovu vypuzena z parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Lamová prohlásila, že její prioritou je ukončit násilnosti, které poškozují místní ekonomiku, a vrátit Hongkongu pověst bezpečného finančního a obchodního centra s nezávislým soudnictvím. Dodala, že společně se státními zaměstnanci a dopravními úřady pracuje na obnovení pořádku, její snahu ale komplikují lidé, kteří podporují radikální demonstranty.

Svou řeč musela Lamová podle agentury AP vzápětí ukončit, když ji opoziční poslanci - kteří přinesli bílé květiny k uctění obětí mezi demonstranty a měli obrázky správkyně se zkrvavenýma rukama - začali halasně vyzývat k rezignaci. „Carrie Lamová, jste lhářka!” křičela na ni prodemokratická poslankyně Claudia Moová.

Jednoho z vůdců hongkongských protestů zbili kladivy

Svět

Jakmile správkyně zkusila promluvit, prodemokratičtí zákonodárci začali křičet: „Pět požadavků, ani o jeden méně“.

Stejný pokřik se ozýval i na demonstracích v minulých dnech. Protestující kromě zrušení zákona o vydávání obviněných do pevninské Číny, kvůli kterému bouře začaly, chtějí také propuštění zatčených demonstrantů, zrušení klasifikace protestů jako nepokojů, vyšetřování policejní brutality a svobodné volby.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Prodemokratičtí poslanci v hongkongském parlamentu s fotografií správkyně města se zkrvavenýma rukama

Také ve středu nemohla Lamová v parlamentu kvůli protestům dokončit projev, který věnovala situaci ve městě. Jeho konec pak byl zveřejněn on-line.

Na tiskové konferenci pak uvedla, že nehodlá rezignovat na svou funkci, a odmítla také dva z pěti základních požadavků účastníků protestů - amnestii pro obviněné demonstranty a plně svobodné volby. Jejich vyhlášení není v její pravomoci, dodala.

V souvislosti se středečním vystoupením správkyně si jeden ze zákonodárců stěžoval, že jako první tři se mohli ptát poslanci ze stran podporujících Čínu. To předseda parlamentu popřel. Podle něj dával dotazům prioritu podle toho, jak důležité byly pro zvládnutí situace. Lamová mluvila především o řešení bytové otázky, protože podle ní jsou protesty způsobeny i obtížemi při získávaní bytů.

Spojené státy vyjádřily podporu Hongkongu, Peking zuří

Amerika

Moová a další opoziční zákonodárci rovněž odsoudili útok na organizátora protestů Jima Shama, který byl zbit kladivy, jehož cílem podle nich bylo odradit lidi od dalších protestů či poskytnout vládě záminku ke zrušení místních voleb plánovaných na příští měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám