Hlavní obsah

Správce v pákistánském chrámu zavraždil dvacet lidí

Islámábád
Aktualizováno

Dvacet lidí včetně čtyř žen bylo zavražděno v súfistickém chrámu ve města Sargodha v centrální části Pákistánu. Další čtyři lidé byli těžce zraněni a jsou v kritickém stavu. Hlavním podezřelým je správce Abdul Vahíd, který byl se čtyřmi dalšími lidmi zatčen. K činu se přiznal.

Foto: Reuters

Těla věřících povražděných v súfistickém chrámu

Článek

Jeden z přeživších vypověděl, že Vahíd si v pátek večer zval po jednom návštěvníky do své místnosti, kde každému dal otrávené jídlo nebo jídlo s drogou. Pak se na ně s komplici vrhli a ubodali je a ubili holemi. Podle místní televize Geo byly oběti mučeny a jejich těla byla nahá.

„Padesátiletý správce Abdul Vahíd se přiznal, že tyto lidi zabil, protože se bál, že přišli zabít jeho,“ řekl policista Zulfikar Hamíd agentuře AFP. Motiv ale zatím není jasný.

Správce oblasti uvedl, že strážce svatyně je vládním zaměstnancem a že se zdálo, že je duševně labilní. Věřící prý v zájmu údajného ”očištění” bil a mučil. Podle něj ale mohly vraždy souviset i s bojem o kontrolu nad chrámem. V době vražd v něm nebyl osvícený Muhammad Ali Gudžár, který chrám provozoval, uvedla BBC.

Na masakr upozornila zraněná žena, které se podařilo utéct a dostat se do nedaleké nemocnice. Mezi čtyřmi zraněnými jsou celkem tři ženy.

Oběťmi se zřejmě stali poutníci, kteří dorazilo do města během islámského svatého měsíce radžábu, který začal na konci března. Bylo obvyklé, že v době radžábu v chrámu rozdávali jídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám