Hlavní obsah

Soul o poruše ruských bombardérů byl informován, tvrdí Moskva

Rusko prý sdělilo Jižní Koreji, že jeho armádní letoun, po němž jihokorejská letadla v úterý vypálila výstražné výstřely, se v „nezamýšleném prostoru“ ocitl kvůli poruše. Oznámila to jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na informaci prezidentské kanceláře v Soulu. Ruské ministerstvo obrany původně jihokorejskou verzi o porušení vzdušného prostoru ruským letadlem popřelo.

Foto: MOD/2014, Reuters

Ruský strategický bombardér Tupolev Tu-95 (v kódu NATO Bear). Ilustrační foto

Článek

Informaci o „poruše zařízení“ ruského vojenského letadla podle agentury Jonhap předal činiteli jihokorejského ministerstva obrany představitel ruské armády. Řekl mu, že ruské ministerstvo obrany incident prošetří a podnikne nezbytné kroky.

Ruské úřední zdroje zatím tuto jihokorejskou informaci nepotvrdily. Čína ve středu oznámila, že lety byly součástí plánu strategické spolupráce obou zemí. Stroje prý jihokorejský vzdušný prostor nenarušily.

Jižní Korea obvinila z porušení svého vzdušného prostoru dva čínské bombardéry H-6 a dva ruské letouny Tu-95MS. Podle úterního prohlášení mluvčího jihokorejské armády nejprve vletěly do takzvaného identifikačního pásma protivzdušné obrany východně od Korejského poloostrova.

Následně jedno letadlo proniklo i do vzdušného prostoru Jižní Koreje, jejíž armáda okamžitě vyslala do vzduchu stíhačky F-15 a F-16. Ty pak vypálily 80 varovných výstřelů a deset takzvaných flér, tedy klamných cílů ke zmatení infračervených čidel pro navádění protiletadlových raket.

Reklama

Výběr článků

Načítám