Hlavní obsah

Sopka Fudži hrozí výbuchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Tlak v magmatické komoře japonské sopky Fudži je v současné době silnější, než tomu bylo při poslední erupci vulkánu před více než 300 lety. Uvedla to ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na japonské vědce.

Foto: Profimedia.cz

Japonská hora Fudži

Článek

Vědci nevylučují, že by mohlo v nadcházejících letech dojít k erupci tohoto vulkánu, zároveň ale zdůrazňují, že sopka zatím nevykazuje žádné známky aktivity.

Vědci odhadli, že tlak vyvíjený na magmatickou komoru dosahuje 1,6 megapascalu. "Erupci sopky přitom může způsobit již tlak 0,1 megapascalu, takže údaj 1,6 megapascalu není až tak malé číslo," prohlásil jeden z vedoucích výzkumu Eisuke Fudžita.

Hora by se mohla i zhroutit

Růst tlaku je důsledkem pohybu tektonických desek, které loni 11. března způsobilo mohutné podmořské zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály.

Experti ze státního výzkumného ústavu geologie a prevence před katastrofami studovali tektonické pohyby po loňském zemětřesení, které si společně s následnou přívalovou vlnou tsunami vyžádalo na 19 000 obětí.

Sopka Fudži, která leží západně od Tokia, naposledy vybuchla v roce 1707. Důvodem bylo předchozí zemětřesení, které umocnilo tlak v magmatické komoře vulkánu.

Erupce sopky Fudži by podle zprávy japonské vlády z roku 2004 mohla napáchat škody ve výši 32 miliard dolarů. V květnu tým vědců varoval, že hora by se dokonce mohla zhroutit, pokud by došlo k posunu geologického zlomu, který byl pod ní nedávno objeven. Fudži je přitom s 3776 metry nad mořem nejvyšší horou Japonska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám