Hlavní obsah

Somálští radikálové zabijí uneseného francouzského agenta

Novinky,
Mogadišu/Paříž

Islamistické hnutí Al-Šabáb ve středu oznámilo, že zabije člena francouzské tajné služby Denise Allexe. Neúspěšně se ho pokusilo osvobodit francouzské komando. Paříž tvrdí, že Allex při akci zahynul, to ale milice popírá, napsala BBC. "Pokusem o jeho osvobození Francie sama dobrovolně podepsala Allexův rozsudek smrti," uvedl Al-Šabáb na Twitteru.

Foto: Profimedia.cz

Denis Allex na záběru z roku 2010, kdy byl zajat somálskými radikály.

Článek

Radikálové už zveřejnili záběry jednoho ze zabitých francouzských příslušníků zásahové jednotky. Zřejmě zemřel hned při akci, další po několika dnech podlehl střelným zraněním. I jeho snímek slíbili radikálové zveřejnit. [celá zpráva]

Fotografie Allexe ale radikálové nezveřejnili, přesto velitel francouzské armády admirál Edouard Guillaud řekl, že je přesvědčen, že Allex je už po smrti a Al-Šabáb jen manipuluje médii.

V pátek se Allexe pokusilo osvobodit padesátičlenné francouzské komando vysazené z vrtulníků v Bulo Marer, kde měl být Allex vězněn.

Tvrdé boje trvaly hodinu. Francie uvedla, že padlo 17 radikálů.

Paříž vysvětlila, že se rozhodla k zásahu, protože jednání s milicí nevedla k výsledkům. "Al-Šabáb nás žádal o propuštění ani nevím kolika bojovníků džihádu z věznic po celém světě. To bylo nemožné a zcela nerealistické," řekl ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám