Hlavní obsah

Somálští piráti nedají pokoj, unesli další dvě lodě

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Hned dva další "úlovky" si připsali na svůj účet během několika hodin somálští piráti. Podle zahraničních médií Somálci přepadli během pátku a soboty tři lodi, přičemž ve dvou případech byli úspěšní. Světovým agenturám se o přepadení pochlubili sami piráti.

Foto: Reuters

Piráti často disponují velkým množstvím zbraní.

Článek

„Naši chlapci chytili dvě lodě,“ sdělil telefonicky agentuře AFP pirát, který si říká Husajn. Kolem únosu původně panovaly dezinformace, protože piráti se pochlubili dvěma loďmi. Poté agentury uváděly, že jde jen o jednu loď a posléze se psalo o dvou.

Jedna loď byla ukrajinská a převážela mimo jiné bílá auta s označením OSN. Podle agentury Reuters to potvrdil také Husajn.

Podle dostupných informací piráti zajali také řeckou loď s 24 členy ukrajinské posádky. Podle BBC plavidlo převáželo 35 tisíc tun sóji. Somálci na ni zaútočili necelých 500 kilometrů jihozápadně od Seyschel. Loď plula ze Středního východu do Brazílie.

K přepadení došlo jen pár hodin poté, co portugalská válečná loď zmařila útok pirátů na norskou loď v Adenském zálivu.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo.com

Somálci měli zálusk na ropný tanker Kition. Ten však zavolal o pomoc a loď Corte Real, která patří do patroly NATO, vyslala na pomoc svůj vrtulník. Útok se stal asi sto kilometrů od somálského pobřeží.

V prvním čtvrtletí letošního roku napadli somálští piráti desetkrát více lodí než za stejnou dobu loni. Letos to bylo 61 útoků v porovnání se šesti v prvním čtvrtletí 2008. Somálští ozbrojenci disponují také lepší výzbrojí než dříve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám