Hlavní obsah

Somálští piráti licitují, za obří tanker teď chtějí „jen“ 15 miliónů dolarů

– HARADHEERE
Novinky, CNN, ČTK, rei, The Times

Somálští piráti snížili svůj požadavek výkupného za unesený saúdskoarabský tanker na 15 miliónů dolarů. Oznámil to jeden z představitelů islamistických milic, které se chystají s piráty bojovat. Dříve únosci požadovali 25 miliónů dolarů.

Foto: Reuters

Unesený tanker Sirius Star

Článek

"Prostředníci uvedli částku 15 miliónů dolarů výkupného," citovala agentura Reuters mluvčího islamistických milic, které se soustřeďují v přístavu Haradheere. Majitelé lodi částku zatím nepotvrdili. Piráti jdou však zjevně s cenou dolů. Deník Sunday Times o víkendu informoval, že za loď s nákladem za více než 100 miliónů dolarů, požadují 17 miliónů.

List rovněž kontaktoval únosce jiného tankeru, který vysvětlil, jak probíhají vyjednávání s únosci. „Nejdřív jsme chtěli osm miliónů. Oni pak šli s cenou dolů, pak znovu a pak ještě víc, až na dva milióny. Nakonec skončili na 1,2 miliónu. My jsme řekli, že potřebujeme dva milióny,“ vysvětlil lámanou angličtinou. Na otázku, co se stane, když peníze nedostanou, muž jménem Mohamed odpověděl: „Když nebudou peníze, nebude loď ani posádka,“ naznačil hrozbu zabití rukojmí a zničení lodě.

Podle mluvčího somálských milic piráti obří saúdskoarabský tanker Sirius Star odvezli 100 kilometrů od pobřeží v obavě před útokem z pevniny. Islamistické milice v Somálsku totiž únos lodi z muslimské země odsuzují jako urážku islámu a chtějí piráty donutit, aby ji propustili.

Přepravci žádají vojenskou blokádu

Mezinárodní přepravci a majitelé lodí v pondělí vyzvali k vojenské blokádě 3 900 kilometrů dlouhého pásu podél somálského pobřeží s cílem zadržet pirátská plavidla. Peter Swift, výkonný ředitel asociace majitelů tankerů, která zastupuje 75 procent jejich světové flotily řekl, že by akce v Adenském zálivu měla mít i leteckou podporu.

Zálivem denně propluje dvacítka tankerů a nemálo přepravců raději zvažuje okružní plavbu kolem mysu Dobré naděje, což by způsobilo zpoždění dodávek a nárůst nákladů o třicet procent.

V oblasti Adenského zálivu operuje několik válečných lodí, které eskortují některá obchodní plavidla. Lodě v oblasti mají USA, Rusko, NATO, Indie, Malajsie či Dánsko.
Piráti jen v posledních dvou týdnech unesli osm plavidel. V somálských vodách bylo letos zaznamenáno 95 pirátských útoků a 39 unesených lodí. Patnáct plavidel piráti stále zadržují, včetně téměř tří stovek námořníků a palubního personálu.

Reklama

Související články

VIDEO: Indové potopili loď somálských pirátů

Indické námořnictvo ve středu oznámilo, že jedna z jeho lodí potopila u somálských břehů útočící plavidlo pirátů. Indická loď s názvem Tabar piráty objevila...

Výběr článků

Načítám