Hlavní obsah

Somálská Al-Kajda láká západní mládež k džihádu popovým videoklipem

Na Al-Kajdu napojené ozbrojené křídlo Aš-Šabáb vsadilo na moderní marketing. Její poslední video nabízí klip, který působí jako příjemná letní melodie - až na krvavé poselství. Zbytek videa zase připomíná záběry z tábora pro správné mladé hochy, kteří se chtějí zocelit a dospět v pravé muže.

Článek

"Mina za minou, granát za granátem, skončí to, až je pošlu do pekla,“ zpívá hlas v písni. V otáčející se  kostce se střídají záběry bojovníků v maskáčích s členem Al-Kajdy abú Mansúrem zvaným Američan.

Poté následují záběry z tábora na břehu jezera, kde abú Mansúr anglicky popisuje čas strávený na misi slovy, která by se hodila pro jakýkoli výcvikový letní tábor pro správné mladé chlapce, potenciální obdivovatele Rychlých šípů, kteří se chtějí stát opravdovými muži: "Jsme daleko od svých rodin, daleko od svých přátel, od zmrzliny, od cukráren, protože čekáme na střet s nepřítelem“.

Na konci pak vyzývá "muslimské bratry, mudžahídy Somálska“, aby svrhli prezidenta šajcha Šarifa Ahmeda, který spolupracuje se Západem.

Ben Venzke z výzkumné skupiny IntelCenter ve Washingtonu, který se zabývá poselstvími Al-Kajdy, před videem varuje: "Vidíme nejsofistikovanější pokus zasáhnout posluchače mezi možnými rekruty v Americe.“ Pro CNN dodává, že oslovují dnešní mládež, používají její jazyk.

Příslušník somálské komunity v Británii šejk Ahmed Matan tvrdí, že podobné video má silný dopad: "Hodně lidí odtud, z Ameriky, z Kanady, odevšad z Evropy - tam jde.“

Reklama

Výběr článků

Načítám