Hlavní obsah

Snaha omezit v Afghánistánu produkci opia selhává

Snahy dále snížit produkci opia v Afghánistánu selhávají, uvedla ve středu OSN. Po prudkém poklesu v posledních dvou letech zůstává počet polí osetých mákem letos stabilní a naopak se snížil počet provincií, kde se mák pěstuje. Úroda však může být kvůli špatnému počasí slabší.

Článek

Snahy přesvědčit afghánské farmáře, aby přestali pěstovat nelegální opium, v loňském roce selhaly. Oznámila to dnes ve své zprávě OSN, která předpokládá, že i v letošním roce je opiovým mákem oseta stejná rozloha půdy jako v roce 2009, píše agentura Reuters.

Od roku 2007 se plocha osetá opiovým mákem v Afghánistánu postupně zmenšovala z 193 000 hektarů na 123 000 hektarů v roce 2009. Letos však tento trend zastavil, plocha osetá mákem zůstává stejná, ovšem počet provincií, kde se mák nepěstuje, poklesl z 20 a 17, uvádí Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), cituje tisková agentura AP.

Hlavním důvodem je to, že zemědělci za mák dostávají více než za jiné plodiny. Ukázal to průzkum z 536 afghánských vesnic.

Za surové opium se sice platí méně o šest procent ve srovnání s předchozím rokem, ale u obilí činí pokles 43 procent.

Země produkuje víc opia, než se spotřebuje

Pokles produkce v posledních letech ale nebyl způsoben jen snahou podporovat farmáře, kteří přejdou od máku k jiným plodinám. Během několika posledních let Afghánistán neustále produkuje víc drogy, než je celosvětová poptávka po ní. I letos vyprodukuje 6900 tun opia, což je 1900 tun více, než se spotřebuje. Kvůli špatné zimě však může být výnos z hektaru nižší.

Tento "drogový průmysl" navíc podle západních zemí poskytuje finance na povstalecký boj proti vojákům NATO i afghánské vládě.

Většina opiového máku se sází před nástupem zimy a sklízí se v dubnu nebo květnu. Hlavní afghánskou "opiovou" provincií je Hílmand na jihu země, která je také nejneklidnější oblastí v Afghánistánu. I zpráva UNDOC konstatuje, že ve vesnicích, kde se pěstuje mák, je velmi špatná bezpečnostní situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám