Hlavní obsah

Slovenský gynekolog prý zkazil v Austrálii desítky operací

Australské úřady začaly vyšetřovat slovenského gynekologa Romana Hasila, který údajně v Austrálii a na Novém Zélandu zkazil v minulých 13 letech desítky lékařských zákroků včetně ženských sterilizací. V pondělí o tom informoval list The Sydney Morning Herald, podle něhož byl Hasil pacientkami obviněn i z násilného chování.

Článek

Hasil podle slovenských médií absolvoval medicínu na lékařské fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě v roce 1980 a měl problémy už v nemocnici ve slovenské Skalici, kde působil mezi lety 1989 až 1995.

Slovák v posledních letech působil v několika nemocnicích v australském státě Nový Jižní Wales, kde mu byla letos v únoru pozastavena zdravotnická licence. Podle australského listu nyní zdravotnické úřady prošetřují Hasilovo působení ve městě Lismore mezi lety 2001 až 2005.

Nejméně deset lékařových pacientek si na něj oficiálně stěžovalo za vážné chyby v lékařských úkonech. Jedna z pacientek ve stížnosti údajně napsala, že ji Hasil v roce 2003 po porodu sešíval bez anestetik. Poté, co se vzpouzela, ji prý nazval děvkou a tvrdil jí, že Australanky nevědí, jak rodit. Pak ji prý položil ruku na genitálie a zeptal se: ´Kdo je tady šéf?´ Pacientka prý několik dalších týdnů prožila v bolestech a další rok trpěla nočními můrami.

Během operací pil alkohol

Policie prý nyní vyšetřuje další případy, kdy Hasil údajně pacientky ohrožoval s nožem v ruce. Hasil také bude podle australského deníku čelit obžalobě na Novém Zélandu, kde prý zkazil na 30 operací včetně sterilizací. Během výkonu povolání prý pil alkohol. Právě o Hasilových problémech na Novém Zélandě informovaly místní média už letos v únoru.

Slovenský list Pravda v této souvislosti letos v březnu citoval nejmenovaného Hasilova kolegu v porodnici ve Skalici. Hasil, který tam byl primářem, tam byl údajně obávaný, prováděl bolestivé zákroky, které nebyly nutné, a pil v práci alkohol. Z nemocnice prý musel odejít před 13 lety.

Podle australských médií, které se kauze v těchto dnech hodně věnují, se pak Hasil v roce 1995 usadil v Singapuru. Tam byl údajně zatčen za domácí násilí, pak byl ovšem propuštěn. Hasil pak odešel do Austrálie a v roce 2005 prý na Nový Zéland. V současnosti prý žije v útulku pro bezdomovce na okraji Sydney.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám