Hlavní obsah

Slovensko má ruskou vakcínu Sputnik V

Právo, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Nákladní letadlo slovenské armády typu C-27J Spartan v pondělí v podvečer dopravilo do Košic zásilku 200 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V. Informoval o tom přímo na letišti v Košicích premiér Igor Matovič s tím, že očkovat ruskou vakcínou mohou Slováci začít během dvou týdnů. Celkem Slovensko nakoupilo 2 miliony dávek ruské vakcíny.

Foto: TV Markíza

Letadlo Spartan na košickém letišti

Článek

„Dva miliony vakcín pomohou očkovat milión lidí na Slovensku,“ zdůraznil předseda slovenské vlády. Pokud Ruská federace dodrží tempo dodávek, očkování se tak na Slovensku zrychlí o 40 procent. Sputnik je navíc levnější.

Matovič uvedl, že cena je 19,95 dolarů (431 korun) za obě dávky. „Je to výrazně méně, než Pfizer a Moderna,“ konstatoval.

Lékový ústav posuzuje Sputnik, požádal o to Úřad vlády

Koronavirus

Slovenský ministr zdravotnictví řekl, že očkování vakcínou Sputnik bude čistě dobrovolné. „Sputnikem začneme očkovat za dva týdny,“ dodal ministr. Sám Matovič se ještě nerozhodl. Nevyloučil ale, že to bude právě Sputnik.

Letadlo Spartan slovenské armády přiletělo v pondělí ráno na moskevské letiště Šeremetěvo. „To bude velký týden. Dvě velká rozhodnutí, která Slovensko výrazně změní,“ napsal Matovič tajuplně na Facebook. Tím prvním zřejmě myslel nová protiepidemiologická opaření, která vstoupí v platnost 3. března.

Předseda slovenské vlády se v uplynulých dnech zasazoval o dovoz ruské vakcíny na Slovensko přesto, že nebyla registrovaná Evropskou lékovou agenturou pro území Evropské unie a z členských zemí ji zatím používá jen Maďarsko.

Sputnik nebyl schválen ani slovenským státním ústavem pro kontrolu léčiv. Jeho používání však může schválit slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Ministr podobně schválil výjimku pro lék ivermektin, který se používá proti nemoci covid-19.

Slovenský průkopník léčby ivermektinem: Není náhoda, že naši pacienti žijí

Koronavirus

Počet obětí nového druhu koronaviru překročil v uplynulých dnech na Slovensku 7000 a země je na prvním místě v počtu úmrtí na covid-19 v propočtu na obyvatele. Od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 7270 lidí. První dávkou bylo zatím očkováno 305 832 a druhou 133 389 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám