Hlavní obsah

Skupina Francouzů chtěla odvézt z Čadu stovku dětí

PAŘÍŽ

Čadská policie zatkla devět Francouzů, kteří se chystali odjet se stovkou místních dětí do Francie a tam je poskytnout k adopci. Oznámily to ve čtvrtek francouzské diplomatické zdroje.

Článek

Mezi zatčenými je i šéf skupiny Zoe's Ark, který letos dříve prohlásil, že jeho uskupení má v úmyslu přivézt děti ze západosúdánského regionu Dárfúr zmítaného násilím do Francie za stejným účelem.

V srpnu francouzské ministerstvo zahraničí varovalo před úmysly této skupiny. Zároveň upozornilo, že neexistují záruky, že děti jsou bezbranní sirotci a vyslovilo pochybnosti o legálnosti celého projektu.

Francouzi převezli děti do východočadského města Abeche, odkud měly být letecky dopraveny do Francie. "Potvrdilo se, že 103 děti... měly být naloženy do letadla v Abeche. Jsou to malé děti. Je jim mezi třemi a osmi lety věku," upřesnil nejmenovaný francouzský diplomat.

Rodiny za převoz dětí zaplatily

Rodiny z Francie a Belgie zaplatily vysoké částky, aby děti mohly být přepraveny na letiště ve Vatry, 120 kilometrů východně od Paříže. "Myslíme si, že zaplatily 2800 (téměř 76 000 Kč) až 6000 eur (přes 162 000 Kč)... aby některé z dětí získaly," řekl diplomat. Těch rodin bylo asi 300, takže celkem skupina vyinkasovala kolem milionu eur. 

Jestli skupina jednala ku prospěchu dětí nebo pod vidinou finančního zisku, je nyní předmětem vyšetřování. O děti se zatím postarají mezinárodní organizace včetně Červeného kříže a Dětského fondu OSN (UNICEF).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám