Hlavní obsah

Skandál v Afghánistánu: Zajatci měli končit v psích kotcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Jednotky australské armády působící v Afghánistánu čelí obvinění ze zadržování zajatců z fundamentálního hnutí Taliban v psích kotcích. Informovala o tom v pondělí agentura AP. Australské ministerstvo obrany však toto obvinění rezolutně odmítá.

Článek

Ministr obrany Joel Fitzgibbon nicméně připustil, že čtveřice podezřelých, které vojáci zvláštních jednotek zadrželi koncem dubna, byla 24 hodin držena v prostorách příležitostně využívaných pro umístění psů. Podle Fitzgibbona však neměly prostory jednoznačnačně specifikován svůj účel. Dodal, že areál byl využíván k více úkolům jednotky.

Ministr rovněž zdůraznil, že zadržené osoby byly podezřelé z nejhorších a nejkrutějších činů a že byly drženy na tom nejbezpečnějším místě.

Obvinění se objevilo poté, co si jistý afghánský voják stěžoval na špatné zacházení se zadrženými. Vyšetřovatel australského ministerstva obrany však minulý týden oznámil, že ani lékařské zprávy ani prohlášení svědků obvinění o špatném zacházení nepotvrzují.

Muslimové se bouří

Muslimové považují psy za nečistá zvířata a jednání vojáků vyvolalo ostrou kritiku vůdce hlavní muslimské skupiny v Austrálii - Australské federace islámských rad.

"Je otřesné, že australští vojáci jsou jakýmkoliv způsobem zapojeni do nelidského zacházení s lidskými bytostmi - bez ohledu na to, kdo to je," prohlásil předseda federace Ikebal Patel. "Je opovrženíhodné, že se něco takového může stát a že se na tom podílejí Australané," řekl.

Afghánci jsou lhostejní

Reakce v samotném Afghánistánu se však podle agentury AP čekat nedají. Na rozdíl od jiných islámských zemí Afghánci mají ke psům vztah a z jejich země pochází i několik specifických ras těchto zvířat. V zemi jsou rozšířeny psí zápasy a ve městech i na vesnicích se psi běžně potulují.

K záležitosti se odmítl kriticky vyjádřit i afghánský velvyslanec v Canbeře Amanulláh Džaihún. Poznamenal pouze, že takové zprávy jsou znepokojující a že znamenají propagandu pro Taliban.

V Afghánistánu je rozmístěno asi tisíc australských vojáků, kteří operují v provincii Uruzgán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám