Hlavní obsah

Šíření koronaviru mimo Čínu zrychlí, varuje šéf WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Země, kde se objevily případy nákazy novým koronavirem 2019-nCoV, by se měly připravit na akcelerující se šíření viru, varoval v neděli večer šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tadres Adhanom Ghebreyesus. Podle něj detekované případy mimo pevninskou Čínu mohou představovat jen špičku ledovce.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Pacienti infikovaní novým typem koronaviru v nemocnici ve Wu-chanu, epicentrum nákazy

Článek

„Jsou tady znepokojivé případy postupu 2019-nCoV šířícho se od lidí, kteří necestovali do Číny. Detekce malého množství případů v dalších zemích může indikovat mnohem širší přenos v dalších zemích; v krátkosti možná vidíme jen vrchol ledovce,“ uvedl na Twitteru Ghebreyesus v době, kdy počet obětí 2019-nCoV překročil počet obětí SARS.

Koronavirus má už přes 800 obětí, překonal tak epidemii SARS

Svět

„Jak jsme řekl médiím včera, šíření 2019-nCoV mimo Čínu vypadá pomalé, ale mohlo by se zrychlit,“ řekl a vyzval k tomu, aby se období pomalého šíření využilo k zavedení strategie, jak zvládnout případné šíření viru.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Počet nakažených v Číně už stoupl na 40 171. Nové případy nákazy byly zaznamenány také ve Vietnamu, Malajsii, Jižní Koreji, Velké Británii a ve Španělsku. Varující je především situace v Japonsku, kde se počet nakažených na lodi Diamond Princess skoro zdvojnásobil na 135 potvrzených případů, uvedl list the Wall Street Journal. Na lodi kotvící v Jokohamě je 3700 turistů. Otestováno jich zatím bylo 900.

Na lodi kotvící v Japonsku se dalších šedesát pět lidí nakazilo koronavirem

Svět

Francie zavřela dvě školy v známém lyžařském středisku Contamines-Montjoie, když se virem nakazilo pět Britů včetně dítěte od jiného Brita. Nákazu tam zavlekl Brit, který byl na obchodní konferenci v Singapuru. Jedenáct lidí, kteří bydleli ve stejné horské chatě, včetně pěti již nakažených, je nyní na pozorování v nemocnici. Lékaři rovněž hospitalizovali ženu, která cestovala stejným letadlem jako Brit.

Případ naznačuje,, že i v případě 2019-CoV by podobně jako u SARS mohli existovat tzv. superpřenašeči, kteří nakazí velké množství dalších lidí.

Další nakažený Brit byl zjištěn na Mallorce, zřejmě se nakazil od nemocného ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám