Hlavní obsah

Síly OSN se zapojily do bojů v Pobřeží slonoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abidžan

Francie nařídila vyslat dalších 150 vojáků na ochranu civilistů v západoafrickém Pobřeží slonoviny, kde mezi sebou bojují síly dosavadního prezidenta Laurenta Gbagba a mezinárodně uznávaného vítěze loňských sporných voleb Alassaneho Ouattary. Souhlasila rovněž s účastí svých jednotek v ozbrojených akcích jednotek OSN, které se v pondělí zapojily do bojů v Abidžanu.

Foto: Reuters

Síly věrné prezidentovi Alassanemu Ouattarovi na okraji Abidžanu

Článek

Ouattarovy síly během dne zahájily novou ofenzivu s cílem vypudit Gbagba z jeho poslední bašty Abidžanu. Gbagbovy jednotky dnes unesly pět civilistů. OSN začalo evakuovat své tamní ústředí.

Do Abidžanu kolem poledne vjelo několik desítek vozů s ozbrojenými Ouattarovými vojáky. Velké množství jednotek se předtím shromáždilo na severním předměstí, kde se podle svědků připravovali na "závěrečný útok". Velitel operací agentuře Reuters řekl, že jeho oddíly čítají asi 4000 mužů a dalších 5000 už je ve městě. Akce podle něj může trvat 48 hodin, než bude město "zcela čisté".

Podle svědků citovaných Reuters pálily na vojenskou základnu Gbagbovy armády helikoptéry OSN. Informaci večer potvrdila Francie, která vyjádřila souhlas s účastí svých vojáků v akcích tamních jednotek OSN. Podle zdrojů z francouzské prezidentské kanceláře má operace za cíl neutralizovat těžké zbraně Gbagbových vojáků.

Únos Francouzů

Podle informací potvrzených francouzským ministerstvem zahraničí unesly odpoledne Gbagbovy jednotky dva Francouze a další asi tři civilisty z hotelu Novotel v Abidžanu. Jeden z unesených je pravděpodobně majitelem hotelu. Francie okamžitě nechala zahájit pátrání po unesených.

Paříž dnes rovněž informovala o vyslání dalších svých vojáků do Pobřeží slonoviny. Jejich počet se tak má zvýšit na 1650. V zemi se nyní nachází asi 12.000 francouzských občanů. Podle zpravodajského serveru BBC Francouzi od OSN převzali kontrolu nad letištěm v Abidžanu.

Ouattara porazil Gbagba v listopadových volbách, dosavadní prezident ale odmítl uznat porážku a vzdát se funkce. Při násilnostech, které po volbách vypukly, zahynuly stovky lidí. Ouattara ovládl větší část země, včetně její formální metropole Yamoussoukra. Minulý týden se hlavní boje přesunuly do Abidžanu.

Gbagba tlačí k odstoupení z úřadu prezidenta OSN, jejíž Rada bezpečnosti uvalila na Gbagba a jeho blízké okolí sankce. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ale vyjádřil znepokojení nad informacemi, že se Ouattarovy síly podílely na zabíjení civilistů.

Do Gbagbových služeb se v neděli vrátil šéf armády Pobřeží slonoviny. Phillippe Mangou se čtyři dny skrýval v rezidenci velvyslance Jihoafrické republiky v Abidžanu. Mangou důvody svého současného návratu ke Gbagbovi neupřesnil. Ouattarův mluvčí ale tvrdil, že Gbagbo velitele armády vydíral a držel jako rukojmí členy jeho rodiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám