Hlavní obsah

Shořelé památky, zničené sbírky. Kapské Město zachvátil požár

Kapské Město

Druhým dnem zuří na svazích Stolové hory v jihoafrickém Kapském Městě rozsáhlý požár. Plameny kromě porostu zachvátily i historické památky včetně knihovny místní univerzity. V oblasti zasahuje přes 250 hasičů, dostat plameny pod kontrolu se snaží i vrtulník s vodními bombami. Úsilí je zatím marné, hašení komplikuje silný vítr, který oheň rozdmýchává, píše server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kapské Město zachvátil velký požárVideo: Reuters

 
Článek

Hořet začalo v neděli kolem 9.00 místního času. Plameny se začaly rychle šířit kvůli suchu, které v oblasti vládne a také kvůli silnému větru. Požár zničil restauraci přiléhající k památníku britského politika a kolonizátora Cecila Rhodese, historický větrný mlýn postavený v roce 1796, který byl nejstarším dochovaným větrným mlýnem v Jižní Africe.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Druhým dnem zuří požár na Stolové hoře v Kapském Městě

Vyhořelo několik budov nedaleké univerzity. Poničena jsou dvě patra místní knihovny, kde jsou uloženy cenné archivy a sbírky. Bylo zničeno asi 3500 historických sbírek, uvedli představitelé univerzity.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Hasiči bojují s plameny, které zuří v knihovně univerzity v Kapském Městě

„Oheň zatím není pod kontrolou. V tuto chvíli je nejhorší vítr, který komplikuje hašení,“ uvádí se v prohlášení vedení města. Odhaduje se, že hasiči budou na likvidaci rozsáhlého požáru potřebovat nejméně tři dny.

Z univerzitního kampusu byly evakuovány asi 4000 studentů. V noci na pondělí úřady nařídily preventivní evakuaci i obyvatelům čtvrtí u západních svahů Stolové hory.

Foto: Nardus Engelbrecht, ČTK/AP

Oheň těžce poškodil několik budov univerzity v jihoafrickém Kapském Městě.

Příčina vzniku požáru se vyšetřuje, ale jihoafrická policie oznámila, že v noci na pondělí zadržela 35letého muže podezřelého ze žhářství, uvedla BBC. „Člen místní sousedské hlídky údajně zahlédl tři podezřelé, kteří na hoře zapálili oheň, a uvědomil úřady. Dvěma podezřelým se podařilo zadržení uniknout,“ citoval mluvčího policie server The South African.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám