Hlavní obsah

Severokorejský zběh nabral v Jižní Koreji vědomí, má zápal plic a žloutenku

– Soul

Severokorejský voják, jemuž se pod palbou před týdnem podařilo přeběhnout v pohraniční vesnici Pchanmundžom ostře střeženou linii mezi Severní a Jižní Koreou, se probral z bezvědomí. Napsal to místní tisk, podle něhož zraněný muž trpí zápalem plic a žloutenkou.

Foto: David Guttenfelder, ČTK/AP

Severokorejští vojáci v pohraniční vesnici Pchanmundžom

Článek

„Domníváme se, že to hlavní ohrožení na životě už voják překonal,“ citovala jihokorejská tisková agentura Jonhap zdroj z vlády.

Zhruba dvacetiletý muž označovaný za rotmistra severokorejské armády, jehož při útěku nejméně pětkrát postřelili jeho kolegové, podle Jonhap podstoupil dvě operace.

Nyní se zotavuje a dále léčí. Kromě jiného s ním pracuje psychoterapeut. Agentura Jonhap s odkazem na lékařský zdroj uvedla, že vojákovi také nainstalovali v pokoji televizi a pouštějí mu filmy, aby mu pozvedli náladu.

Hepatitida, zápal plic, paraziti

Jihokorejský list Dong-a ilbo rovněž uvedl, že dezertér má zápal plic a hepatitidu typu B a ošetřovatelé se u něj potýkají také se sepsí. Průstřely měl utrpět v oblasti hrudníku a dutiny břišní.

Lékaři také už dříve oznámili, že v jeho trávicím traktu bylo velké množství parazitů. Nejdelší červ, kterého vytáhli z jeho střev, měřil 27 centimetrů. Podle zahraničních komentářů to ukazuje na bídný stav zásobování potravinami i zdravotnictví v Severní Koreji.

Ostře střežená hranice

Severní Korea je s Jižní Koreou téměř 70 let fakticky ve válečném stavu, neboť krvavý konflikt z let 1950 - 1953 ukončilo pouze příměří.

Hranice mezi oběma Korejemi je možná nejstřeženější hranicí na světě. Ze Severu na Jih uprchne každoročně zhruba tisíc lidí, ale většina volí cestu přes Čínu a jen málokdo si troufne a podaří se mu utéct přes hlídkami obestavěné demilitarizované pásmo.

Voják je už třetím, který letos přeběhl z KLDR na jih, dva utekli v červnu. V předchozích pěti letech přitom přeběhli jen čtyři severokorejští vojáci, uvedla už dříve televize CNN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám