Hlavní obsah

Severní Korea vysílala do éteru záhadné šifry, zřejmě šlo o instrukce špiónům

– Pchjongjang

Severokorejský rozhlas v poslední době odvysílal řetězce nerozluštitelných čísel, které by podle expertů mohly znamenat návrat k vysílání šifrovaných zpráv špiónům operujícím v Jižní Koreji z dob studené války. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na úterní zprávu jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Severokorejská rozhlasová hlasatelka 24. června dvě minuty předčítala řadu záhadných čísel. V pátek pak navázala čtrnáctiminutovým výčtem. Vysílání zahrnovalo sdělení typu „číslo 35 na straně 459" či "číslo 55 na straně 913".

Během studené války Pchjongjang vysílal takové kódované vzkazy na krátkých vlnách agentům nasazeným v Jižní Koreji. KLDR vysílání ukončila po prvním mezikorejském summitu v červnu 2000.

Předpokládá se, že se svými špióny nyní komunikuje prostřednictvím internetu, napsala agentura AP. Někteří experti proto vnímají obnovu šifrovaného vysílání zpráv za součást severokorejské psychologické války proti Soulu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Zmíněný šifrovací systém vyžaduje, aby měli odesílatel a příjemce přístup ke stejné knize a dalšímu referenčnímu materiálu. Rozkazy jsou pak předávány tak, že se uvede stránka knihy a pozice slova na ní.

Reklama

Související články

KLDR odpálila rakety, zřejmě balistické

Severní Korea v úterý podle všeho opět provedla zkoušku svých balistických raket. Soul podle agentury Reuters tvrdí, že KLDR odpálila trojici střel, které...

Výběr článků

Načítám