Hlavní obsah

Severní Korea přesunula letadla na východní pobřeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea posílila svou obranu východního pobřeží a přesunula tam další letadla. V úterý to s odkazem na jihokorejskou tajnou službu NIS uvedla jihokorejská agentura Jonhap. Severokorejci podle ní k opatřením přistoupili po sobotním přeletu amerických bombardérů u Koreje.

Foto: , ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Informace tajné služby NIS o přesunu letadel potvrdil předseda zpravodajského výboru jihokorejského parlamentu Lee Čol-vu.

Agentura Jonhap současně dodala, že nebyla zaznamenána žádná bezprostřední akce KLDR po nedávném americkém přeletu.

U Korejského poloostrova o víkendu proletěly americké bombardéry B-1B doprovázené bojovými letouny F-15. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Jihokorejská služba se domnívá, že Severokorejce noční let překvapil, anebo jejich radarové systémy nebyly schopny americké letouny přesně zaměřit. Ve zprávě na půdě parlamentu rovněž zaznělo, že se Sever chová obezřetně ve snaze vyhnout se nezamýšlenému vojenskému střetu podél hranice dělící Koreu. Severokorejské ozbrojené síly údajně dostaly přikázáno nejprve informovat o změně situace vedení a nepodnikat hned vojenské kroky.

Příště prý bombardéry sestřelí

Washington k přeletu uvedl, že podtrhuje závažnost situace na Korejském poloostrově v důsledku „lehkovážného chování“ režimu v Pchjongjangu.

Severní Korea, jejíž předáci si v posledních dnech vyměnili s americkým prezidentem Donaldem Trumpem salvu urážek, reagovala v pondělí prohlášením, že USA jí de facto vyhlásily válku, takže KLDR má od nynějška právo sestřelovat jejich strategické bombardéry, „dokonce i když nejsou za vzdušnou hranicí“ Severní Koreje. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám