Hlavní obsah

Severní Korea potvrdila zadržení amerického občana, chtěl prý rozvrátit zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AAA

Severní Korea ve středu potvrdila zatčení Američana korejského původu Kim Sang-tuka, o kterém už dříve informovala západní a jihokorejská média. Američan byl zatčen v dubnu, protože podle Pchjongjangu spáchal nepřátelské činy s cílem rozvrátit zemi. Uvedla to oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Severokorejská vlajka. Ilustrační foto

Článek

Kim Sang-tuk, který používá rovněž jméno Tony Kim, byl zadržen 22. dubna na letišti v severokorejské metropoli Pchjongjangu, když se s manželkou chystal opustit zemi. O jeho zatčení informovala jihokorejská média, KLDR k jeho případu dosud mlčela.

Podle jihokorejské agentury Jonhap se padesátník Kim podílel na programech humanitární pomoci KLDR a do Severní Koreje přijel, aby o programech pomoci jednal. Údajně také v poslední době vyučoval účetnictví na Univerzitě vědy a technologie v Pchjongjangu, která je financovaná převážně ze Západu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Zadržení Američana přichází v době, kdy na Korejském poloostrově narůstá napětí v souvislosti s novými testy severokorejských raket a obavami z nové jaderné zkoušky.

Satelitní záběry pořízené 25. dubna ukázaly obnovu aktivity na jaderné střelnici Pchunggje na severovýchodě KLDR, kde severokorejská armáda obvykle nukleární bomby testuje, uvedla agentura AFP s odvoláním na americko-korejský výzkumný institut 38 North.

Tony Kim je už třetí občan USA, kterého úřady Severní Koreje zadržují. Totalitní komunistická diktatura, která s USA neudržuje diplomatické styky, si tímto způsobem obvykle vynucuje návštěvy vysoce postavených amerických politiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám