Hlavní obsah

Severní Korea potvrdila test nové balistické rakety odpálené z ponorky

Pchjongjang/Soul

Severní Korea ve středu provedla úspěšný test nové balistické rakety odpalované z ponorky. Dřívější zprávy jihokorejských zdrojů potvrdila v Pchjongjangu severokorejská tisková agentura KCNA. Předseda Kim Čong-un, který podle agentury Reuters zřejmě nebyl testu přítomen, vojákům srdečně blahopřál.

Foto: KCNA, ČTK/AP

Odpálení nové balistické rakety ze severokorejské ponorky

Článek

Severokorejská Akademie obranných věd provedla podle KCNA ve vodách u Wonsanu úspěšný test „nové balistické rakety vypalované z ponorek Pukguksong-3“. Rakety byla vypálena „ve vertikálním módu“, který sníží dolet a omezí riziko, že by raketa mohla dopadnout do sousední země.

Střela vyslaná od východního pobřeží KLDR směrem k Japonsku urazila vzdálenost 450 kilometrů a dosáhla výšky 910 kilometrů, uvedla jihokorejská armáda. To znamená, že vylétla dvakrát výše, než létá orbitální stanice ISS.

KLDR odpálila balistickou raketu z ponorky

Svět

„Testovací odpal vědecky a technicky potvrdil klíčové taktické a technické vlastnosti nově navržené balistické rakety a a neměl žádný dopad na bezpečnost sousedních států,“ dodala KCNA.

Foto: KCNA, Reuters

Nová severokojrská balistická raketa vypálená z ponorky

Japonsko podalo proti startu severokorejské rakety oficiální protest s tím, že střela dopadla do japonské výlučné ekonomické zóny (EEZ). Podle japonského ministra obrany Taróa Kóna se jednalo o „vážné ohrožení japonské národní bezpečnosti”.

KLDR a USA obnoví rozhovory o jaderném odzbrojení

Svět

Raketová zkouška se uskutečnila pouhý den poté, co Severní Korea oznámila, že se s USA dohodla na obnovení rozhovorů o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Reklama

Související články

KLDR odpálila balistickou raketu z ponorky

Severní Korea ve středu odpálila ze své ponorky ve Východním moři balistickou raketu, uvedla s odvoláním na jihokorejský spojený štáb agentura Jonhap. Zřejmě...

Výběr článků

Načítám