Hlavní obsah

Severní Korea hrozí po testu motoru jaderným odstrašováním

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul

Severní Korea po pátečním, už druhém testu na raketové základně Sohe, odkud vypouštěla rakety do vesmíru, začala hrozit jaderným odstrašováním. Uvedl to expert Ankit Panda v listu The Diplomat. Zmínil, že test trval sedm minut.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejci v Padžu u hranic s KLDR sledují videa ze severokorejských testů.

Článek

„Naši vědci mající na starosti obranu, byli na místě velmi poctěni vřelou gratulací od Ústředního výboru Korejské strany práce,“ uvedla Akademie pro národní obranné vědy, aniž by zmínila, kdo z ÚV testu přihlížel.

Provedli jsme další test na raketové základně, oznámila KLDR

Svět

„Aktuální úspěchy zaznamenané na poli obranné vědy budou použity při dalším posílení spolehlivého jaderného odstrašování ze strany Korejské lidově demokratické republiky,“ stojí dále v prohlášení, ve kterém je poprvé od zahájení jednání KLDR s USA na počátku roku 2018 tak otevřeně zmíněn severokorejský jaderný arzenál.

Severní Korea se uzavírá jednáním o jaderném odzbrojení

Svět

Při testu, který trval sedm minut, byl zřejmě zkoušen nový motor pro balistickou nebo kosmickou raketu. Před testem byl na satelitních záběrech na základně zjištěn nezvykle velký pohyb, zejména přítomnost deset metrů dlouhého cisternového automobilu, který stál před nově vybudovaným bunkrem pro kapalné palivo a oxidant. Na místě byl zachycen 8. prosince, tedy pouhý den po jiném testu na Sohe, uvedl web expertů na KLDR 38North.

KLDR slibuje USA vánoční dárek

Test byl proveden necelé tři týdny před termínem, který dal severokorejský předseda Kim Čong-un Američanům na jednání o jaderném odzbrojení. Severní Korea dala v září najevo, že je připravena jednat o odzbrojení do konce roku. Když však říjnová pracovní schůzka ve Stockholmu ukázala, že USA neuvolní sankce, stáhla se. V poslední listopadové dekádě KLDR uvedla, že nenavštíví jednání ASEAN v jihokorejském Pusanu. Pchjongjang také odmítl další jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem: „Už nemáme zájem o rozhovory, které nám nic nepřinášejí.”

KLDR a USA se vrátily do dob slovních přestřelek s rakeťáky a dementními starci

Svět

S velmi varovným vyjádřením nedávno přišel vysoký severokorejský představitel, který řekl, že by Spojené státy mohly dostat „vánoční dárek“, což byla podle Pandy jasná narážka na možnost demonstrace síly v podobě dalšího testu balistické rakety dlouhého doletu.

Americký vyjednavač Stephen Biegun pak v Soulu uvedl, že USA jsou připraveny jednat: „Jsme tady, tak to udělejme.“ Současně odmítl severokorejské ultimátum ohledně termínu: „”Spojené státy nemají termín uzávěrky. My máme cíl.”

Kim v dubnu 2018 vyhlásil na jaderné a raketové testy jednostranné moratorium, které se týkalo mezikontinentálních nosičů. Letos v létě KLDR obnovila testy raket, ale až na vypouštění rakety z ponorky šlo jen o testy balistických raket krátkého doletu. Vypáleno jich bylo nejméně 25, ověřovala se při nich mimo jiné nová mobilní vypouštěcí zařízení.

KLDR prý provedla významný test na raketové základně Sohe

Svět

Poslední dva testy, u nichž nebylo ze strany KLDR upřesněno, co se na nich ověřovalo, se konaly na kosmodromu Sohe. Ten byl po první schůzce Kim s Trumpem v Singapuru částečně rozebrán, protože Pchjongjang chtěl ukázat dobrou vůli. Tehdy byl odstraněna i testovací stolice pro raketové motory.

KLDR likviduje kosmodrom, ukazují satelitní záběry

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám