Hlavní obsah

Severní Korea chce po Jihu omluvu za pošpinění důstojnosti

Novinky, rei
Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Velení severokorejské armády ultimativně žádá Jižní Koreu o omluvu za poškození důstojnosti Severní Koreje. V případě, že se nedostaví, nebude Pchjongjang se Soulem vést žádný dialog. KLDR také znovu pohrozila okamžitým útokem, bude-li Jih pokračovat v „nepřátelské činnosti“.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejští vojáci

Článek

Jižní Korea se „musí omluvit za kroky poškozující důstojnost Korejské lidově demokratické republiky“. „Pokud budou pokračovat kriminální činy urážející důstojnost velení armády KLDR, začnou bez varování odvetné akce,“ varovala severokorejská armáda.

"Armáda KLDR zasadí mocné údery mlatem všem nepřátelským silám, které pošlapávají důstojnost našeho nejvyššího vůdce," dodala KCNA.

Soul na hrozbu reagoval politováním nad ultimátem kvůli „informacím tisku“.

Jednání nabídly Severní Koreji také Spojené státy, ale za podmínky, že se vzdá jaderných zbraní. To ale severokorejský režim nechce.

Obě Koreje jsou stále de facto ve válce, jelikož válka před šedesáti lety skončila pouhým příměřím, které navíc KLDR nedávno vypověděla. Napětí na Korejském poloostrově narostlo po únorovém jaderném testu Severokorejců. Následovaly armádní manévry USA a Jižní Koreje a další odvetné kroky obou stran.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Experti v minulých dnech čekali zkušební odpálení severokorejské rakety středního doletu, které se zatím neuskutečnilo. Někteří poukazují na souvislost návštěvy amerického ministra zahraničí Johna Kerryho v Číně, která je tradičním spojencem KLDR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám