Hlavní obsah

Severní a Jižní Korea obnovily horké linky

Soul a Pchjongjang obnovily „horké linky“, přerušené před rokem. Oznámily to v úterý agentury s odvoláním na komuniké z kanceláře jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Obnovení komunikačních kanálů od úterního rána ohlásila také Severní Korea.

Foto: Krt, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Severní Korea loni v červnu veškeré oficiální vojenské a politické komunikační kanály přerušila, což vysvětlila jako reakci na činnost jihokorejských aktivistů, kteří na sever posílali letáky kritizující severokorejského vůdce Kim Čong-una za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program.

Severní Korea zanedbala protiepidemická opatření, spekuluje se o zavlečení covidu

Svět

Pchjongjang tehdy oznámil, že se svým jižním sousedem přeruší komunikační spojení, a následně zničil styčný úřad obou korejských států v pohraničním městě Kesong na území KLDR. Ten byl ustanoven před třemi lety a byl považován za první krok ke zřízení velvyslanectví a k těsnější spolupráci obou korejských států.

Pohublý Kim nečekaně otevřeně přiznává: Máme potíže s nedostatkem potravin

Svět

Agentura AFP připomněla, že toto přerušení komunikace se odehrálo i v souvislosti s tím, že jednání mezi oběma korejskými státy uvízla ve slepé uličce, dva roky po třech schůzkách severokorejského vůdce Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina během roku 2018. Ale ke všeobecnému překvapení oba tábory, které jsou technicky stále ve válce, oznámily obnovení veškeré komunikace k úternímu ránu.

V jaderném komplexu v KLDR došlo k aktivitě, nejspíš kvůli výrobě dalšího plutonia

Svět

„V souladu s dohodou mezi nejvyššími představiteli přijaly Sever a Jih opatření k opětovnému otevření všech mezikorejských komunikačních linek od desáté hodiny 27. července,“ ohlásila severokorejská tisková agentura KCNA. Ta označila obnovení „horkých linek“ za velký krok k obnovení důvěry a usmíření.

Někteří experti předpovídali, že KLDR může být donucena kontaktovat USA nebo Jižní Koreu, pokud se její ekonomické potíže zhorší. Severokorejský vůdce v nedávných projevech vyzval lid připravit se na prodloužená omezení kvůli pandemii covidu-19. To může svědčit o zhoršení situace, ale zahraniční pozorovatelé nezaznamenali známky masového hladovění či sociálního chaosu v zemi s 26 miliony obyvateli, poznamenala agentura AP.

Změna v KLDR: Propaganda nečekaně přiznala pohublého Kima, lid se o něj bojí

Svět

Obě země zůstávají rozděleny nejvíce opevněnou hranicí světa. Na jihu poloostrova setrvává asi 28 500 amerických vojáků k odstrašení KLDR před případnou agresí, dodala AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám