Hlavní obsah

Šéfredaktora hongkongského deníku obvinili ze spiknutí, noviny zvýšily náklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Hongkongská policie obvinila v pátek šéfredaktora prodemokratického deníku Apple Daily i výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital, pod kterou Apple Daily spadá, ze spiknutí se zahraničními silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hongkongská policie odvádí jednoho ze zadržených představilů opozižního deníku Apple DailyVideo: AP

 
Článek

Ryan Law a Cheung Kim-hung byli společně s dalšími třemi vrcholnými manažery listu Apple Daily zatčeni ve čtvrtek při policejní razii.

Policie ve svém prohlášení podle agentury Reuters uvedla, že obviněni byli dva muži ve věku 47 a 59 let a že v sobotu budou předvedeni před soud. Deník Apple Daily napsal, že obviněnými jsou Ryan Law a Cheung Kim-hung.

Na páteční razii se podílelo 500 příslušníků bezpečnostních složek. Policisté zatkli čtyři muže a jednu ženu a zabavili počítače novinářů.

Zmrazen byl také majetek v hodnotě 18 milionů hongkongských dolarů (skoro 49,3 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.

Hongkongská policie zatkla šéfredaktora opozičního deníku

Svět

Apple Daily je populární bulvární deník, který publikuje zprávy o celebritách, ale ve svých politických článcích také často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru.

List patří opozičnímu aktivistovi Jimmymu Laiovi, který si nyní odpykává trest za účast na nepovolených demonstracích v roce 2019.

V Hongkongu poslali do vězení deset aktivistů, Lai dostal dalších čtrnáct měsíců

Svět

Policie ve čtvrtek uvedla, že několik desítek článků v listu porušilo bezpečnostní zákon pro Hongkong, který nově trestá podněcování k odtržení Hongkongu od Číny, podporu terorismu, podvracení státního pořádku či spolupráci se zahraničními zeměmi či osobami s cílem ohrozit státní bezpečnost. Za jeho porušení hrozí vysoké tresty odnětí svobody.

Čtvrteční zatýkání prohloubilo obavy o dodržování svobody slova v bývalé britské kolonii Hongkongu, která v roce 1997 přešla pod čínskou správu. Razii v Apple Daily kritizovaly západní vlády, mezinárodní organizace pro lidská práva i novinářská sdružení.

Rekordní náklad

Stoupenci demokracie si v pátek na protest proti čtvrtečnímu policejnímu zásahu ve velkém noviny kupovali. Zatímco ve čtvrtek vyšlo 80 tisíc výtisků listu, v pátek zvýšila firma náklad na 500 tisíc kusů.

Ve čtvrti Mong Kok se již před půlnocí tvořily u novinových kiosků fronty a někteří zákazníci si odváželi stovky výtisků. Ráno byl v řadě novinových stánků v centru Hongkongu deník již vyprodán.

Foto: AP

Hongkongská policie odvádí jednoho ze zadržených představilů opozižního deníku Apple Daily

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám