Hlavní obsah

Saúdský následník trůnu MBS byl odstaven a zbaven pravomocí

Právo, brw

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán byl zbaven přinejmenším části pravomocí. S odvoláním na své zdroje u královského dvora o tom informoval list The Guardian. MBS, jak některá média princovo jméno zkracují, se na počátku března téměř přestal objevovat na veřejnosti.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

Zmizel i z diplomatických schůzek a přestal chodit na ministerská jednání, protože ho jeho otec zbavil řady pravomocí včetně ekonomických a finančních. Monarcha to podle listu oznámil na tajném zasedání vlády. Sdělil přitom, že pravomoci korunního prince přebírá Musaíd Ajbán, jeden z králových oblíbenců, nedávno jmenovaný do funkce poradce pro národní bezpečnost.

Ponížení z Ritzu se pak vzbouřili

Vývoj v Rijádu je podle listu jednoznačně důsledkem skandálu kolem princovy účasti na vraždě novináře Džamála Chášukdžího. Saúdové se sice snažili tvrdit, že MBS o ničem nevěděl, rozhodnutí krále ale potvrzuje pravý opak.

Vývoj v Rijádu je podle listu jednoznačně důsledkem skandálu kolem princovy účasti na vraždě novináře Džamála Chášukdžího. Saúdové se sice snažili tvrdit, že MBS o ničem nevěděl, rozhodnutí krále ale potvrzuje pravý opak.

Korunní princ podle New York Times vytvořil dlouho před Chášukdžího smrtí „operativní skupinu“, která se zabývala únosy, mučením a vražděním lidí nepohodlných pro režim. Loni provedla nejméně 12 operací. Většinou šlo o únosy saúdských disidentů z arabských zemí.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Muhammad bin Salmán v Oválné pracovně Bílého domu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem loni v březnu

Skupina ale dělala špinavou práci i doma. Podle odhadů tajných služeb USA má na svědomí až pět stovek lidských životů. Nejvíce vytížení byli její členové ve druhé polovině roku 2017, kdy princ nechal internovat v luxusním hotelu Ritz-Carlton téměř 150 členů královské rodiny a saúdských boháčů. Všichni čelili obvinění z korupce, ale mohli se vykoupit.

Většina ze zadržovaných po několika měsících „přesvědčování“ podepsala dohody o převodu značných částek ve prospěch koruny, teprve pak se dostala na svobodu. Ti nejvýše postavení z „hotelových vězňů“ se po skandálu s vraždou Chášukdžího podle listu proti MBS vzbouřili, začali velmi ostře vystupovat proti jeho následnictví a král musel reagovat.

„Operativní skupina“ mučila aktivistky

„Operativní skupina“ zřízená princem stojí také za únosy a zadržováním saúdských aktivistek bojujících za ženská práva. Mnohé z nich se zasazovaly o právo žen řídit automobil. Tento zákaz už od loňska neplatí, ale aktivistky zůstávají ve vězení. Jedenáct jich tento týden stanulo před soudem v Rijádu.

Podle příbuzných tří z nich byly ve vězení opakovaně mučeny elektrickým proudem, krutě bity a bylo jim vyhrožováno znásilněním. Aktivistky jsou obviněny z ohrožení saúdskoarabské bezpečnosti a hrozí jim trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám