Hlavní obsah

Samoa změní datum, aby mohla lépe obchodovat s Austrálií

Ostrovní stát Samoa v jižní části Pacifiku v pondělí oznámil, že se 29. prosince posune v čase dopředu o jeden den, aby se ocitl na západní straně mezinárodní datové hranice. Vrací se tak do situace z dob před 119 lety.

Článek

Premiér Tuilaep Sailele Malielegaoi vysvětlil krok ekonomickými zájmy. Obchodování s klíčovými partnery Austrálií a Novým Zélandem bude po posunu data o den dopředu mnohem, mnohem snazší a pohodlnější".

Po posunu času bude nezávislý polynéský národ sdílet stejné datum jako jeho tichomořští sousedé včetně Austrálie a Nového Zélandu.

Nyní je Samoa 21 hodin za Austrálií a 23 hodin za Novým Zélandem, po posunu bude hodinu před Wellingtonem a o tři hodiny před Sydney.

Samoa a sousední Americká Samoa ležely západně od mezinárodní datové hranice až do roku 1892, kdy je jeden americký obchodník přesvědčil, aby se posunuly na východní stranu a tedy o den pozadu, což bylo výhodnější pro obchodní lodi z Evropy a Spojených států. Samoa se díky tomu dlouho propagovala coby poslední místo na Zemi, nad nímž každý den zapadá slunce.

"Od té doby se ale naši obchodní partneři dramaticky změnili a v současnosti mnohem více obchodujeme s Novým Zélandem a Austrálií, Čínou a dalšími asijskými zeměmi, jako je například Singapur," řekl premiér, podle nějž nyní Samoa zbytečně při obchodování ztrácí dva pracovní dny na každý týden.

"Když tady je pátek, na Novém Zélandu je sobota a když my jdeme v neděli do kostela, v Sydney a Brisbane už se obchoduje," dodal.

Samoa už předloni změnila, na které straně silnice se jezdí. Nyní vlevo, podobně jako v Austrálii a v Japonsku, aby se mohly dovážet levnější auta. [celá zpráva]

Posunem se datová hranice dostane mezi Samou a Americkou Samou, což podle premiéra může vytvářet zajímavé turistické možnosti - například dvojí oslavu narozenin nebo dvojí svatební výročí s týmž datem, ale ve dvou různých dnech.

Člověk se přemístí za hodinu, aniž opustí souostroví Samoa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám