Hlavní obsah

Na Samoi se nově jezdí vlevo

Novinky, BBC,
Apia

Samoa navzdory protestům zavedla radikální změnu pravidel silničního provozu. Od pondělí se nově jezdí vlevo. Snahou je zbavit Samou závislosti na dovozu nákladných amerických aut a orientovat se na dovoz úspornějších aut z Japonska, Austrálie a Nového Zélandu. Bezpečnost provozu při rozhodování nehrála roli.

Foto: Reuters

Autobus v hlavním městě Apii, jemuž narychlo přidělali dveře na levé straně

Článek

Kvůli změně, která na Samoi mění pravidla silničního provozu po sto letech, vyhlásila vláda dvoudenní prázdniny. Rádio vysílalo neustále varování, aby se lidé připravili. V kostelech se konají mše, které žehnají změně.

Kvůli tvrdě prosazovanému záměru ale postihly zemi nevídaně silné protesty. Hnutí Lidé proti změně stran, které argumentovalo, že nové nařízení způsobí chaos zejména na dálnicích, jejichž nájezdy byly stavěny s ohledem na to, že se jezdí vpravo, pořádalo masivní demonstrace. 

"Auta budou havarovat, lidé budou umírat a to nezmiňuji obrovské náklady pro naši zemi,“ uvedl právní zástupce organizace Tole´afoa Solomona Toa´iloa.

Bouří se však i řidiči, kteří si stěžují, že se jim zhorší výhled a že jejich spolujezdci budou nyní vystupovat přímo do silnice.

Velkými kritiky jsou také dopravci, taxikáři, kteří si budou muset koupit nová auta, nebo platit vyšší pojistné, a provozovatelé autobusových linek.

Podle statistik OSN se Samoa stala 59. státem světa, kde se jezdí vlevo. Většinou jde o země, které kdysi spadaly pod britskou korunu, ale také nizozemské kolonie. Zhruba ve dvou třetinách států se jezdí vpravo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám