Hlavní obsah

Rusko má stále silné ekonomické spojence, ukázal summit BRICS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probíhající virtuální summit lídrů hospodářského uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky (BRICS) ukázal dvě věci; Západu se nepodařilo Rusko celosvětově ekonomicky izolovat a Čína stojí za ním. Ani jeden z lídrů zemí BRICS totiž neodsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Čínský prezident Si Ťin-pching naopak odsoudil sankce uvalené na Rusko Západem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Summitu Brics se účastní i PutinVideo: Reuters

 
Článek

BRICS je hospodářské sdružení čtyř z deseti nejlidnatějších zemí světa a čtyř z patnácti největších ekonomik světa. Nejedná se tedy o nikterak okrajovou záležitost.

Putinova přítomnost na summitu a fakt, že ho nikdo z přítomných lídrů nekritizoval, podle deníku The Wall Street Journal ukazuje strategický význam Ruska v mnoha koutech světa a neochotu dalších významných zemí připojit se k bojkotu Západu.

Americké sankce pomohly Číně posílit její výrobu čipů

Internet a PC

„Musíme opustit mentalitu studené války, zamezit konfrontaci a postavit se proti jednostrannému zneužívání sankcí. Zneužívání dominantního postavení v globálním finančním systému jakožto zbraně může uškodit ostatním a obrátit se proti jejich původci,“ prohlásil během svého vystoupení na summitu čínský prezident.

Západ, NATO nebo Spojené státy Si Ťin-pching přímo nezmínil, z jeho dalšího vyjádření ale bylo jasné, že Severoatlantickou alianci obvinil z vyprovokování ruské agrese vůči Ukrajině, povšimla si agentura Bloomberg.

Ukrajinu jsme probrali

Ani jeden z přítomných lídrů zemí BRICS Moskvu za invazi na Ukrajinu neodsoudil, nekritizoval, a dokonce se o konfliktu nezmínil jako o válce, upozornil dále americký deník. V závěrečném prohlášení z prvního dne summitu je pouze konstatování, že státníci „probrali situaci na Ukrajině“.

„Uspořádání summitu s Ruskem je známkou toho, že (ruský prezident Vladimir pozn. red.) Putin není vyvrhelem pro každého,“ shrnula pro WSJ Manjari Chatterjee-Millerová z newyorského think-tanku Rada pro zahraniční vztahy.

Poláci koketují s ideou konfederace s Ukrajinou

Zahraniční

Hrubý domácí produkt všech zemí BRICS dohromady činil v roce 2021 zhruba 23,5 bilionu dolarů, což je jen o málo víc, než mají samotné Spojené státy (23 bilionů USD). HDP Evropské unie loni dosáhl 15,25 bilionu dolarů. Samotné Rusko přitom vykázalo HDP ve výši 1,8 bilionu dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám