Hlavní obsah

Rusko a Jižní Korea se domluvily na horké lince mezi svými letectvy

Soul

Ruská federace a Jižní Korea se dohodly, že zřídí horkou linku, která propojí vojenská letectva obou zemí. Ve čtvrtek to podle agentury Jonhap oznámilo jihokorejské ministerstvo obrany s tím, že to má předejít narušení zóny KADIZ, kde Jižní Korea vyžaduje identifikaci letounů, jež do ní vlétají. Ve středu ji narušili čínští piloti.

Foto: Reuters

Jihokorejský bojový letoun F-15K odpaluje naváděnou střelu AGM-84 SLAM-ER.

Článek

Tajemník jihokorejského ministra dosáhl dohody o zřízení horké linky se svým ruským protějškem v úterý během strategických jednání v Moskvě. Oba politici se dohodli, že další jednání se povedou na ministerské úrovni, a také se shodli na potřebě denuklearizace Korejského poloostrova.

V červenci narušila dvě ruská vojenská letadla zónu KADIZ čtyřikrát a opustila ji na základě výzvy. Podle pozorovatelů nelze vyloučit, že Rusové ji narušili v rámci nácviku dálkových letů. Objevily se však i názory, že testovali jihokorejskou odpověď na její narušení.

Ve středu narušil zónu KADIZ, která je rozsáhlejší než vzdušný prostor Jižní Koreje, čínský vojenský letoun, který v ní létal čtyři hodiny. Jižní Korea se domnívá, že prováděl vojenský průzkum. Vzlétlo kvůli němu deset jihokorejských letadel včetně stíhaček F-15K.

Jednalo se už o druhý podobný případ narušení zóny KADIZ během měsíce. Předtím k podobným incidentům došlo v lednu, únoru a dubnu.

Foto: Mapy.cz

Zóna KADIZ se jižně od ostrova Čedžu u útesu Jeo-do překrývá s podobnou čínskou identifikační zónou vzdušné obrany Východočínského moře, kterou Peking vyhlásil v roce 2013, a zahrnuje i sporná území, ke kterým patří Jeo-do.

Zřízení KADIZ bylo odpovědí na vyhlášení čínské zóny v době, kdy eskaloval spor Číny a Japonska o ostrovy Senkaku. Spojené státy čínskou zónu neuznávají. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám