Hlavní obsah

Ruská loď zahnala americkou ponorku ve vodách Tichého oceánu

Ruské námořní plavidlo zahnalo americkou ponorku, která se pohybovala v ruských vodách Tichého oceánu. Ponorka ignorovala ruský rozkaz k vynoření, napsala agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Washington se zatím k incidentu nevyjádřil. Na ruské ministerstvo obrany byl povolán americký vojenský atašé, jenž si na chování ponorky vyslechl stížnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americké plavidlo se pohybovalo v sobotu brzy ráno poblíž Kurilských ostrovů a dostalo rozkaz okamžitě se vynořit, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Posádka ponorky tento rozkaz ignorovala, a proto fregata Maršál Šapošnikov použila blíže nespecifikované „odpovídající prostředky“ k tomu, aby přiměla plavidlo oblast opustit. „Americká ponorka... opustila ruské výsostné vody tou nejvyšší rychlostí,“ dodalo ministerstvo.

Incident se odehrál několik hodin před telefonátem amerického prezidenta Joe Bidena s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem ohledně krize kolem Ukrajiny.

Telefonicky spolu hovořili i ruský ministr obrany Sergej Šojgu se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. Ministři podle Pentagonu diskutovali o hromadění ruských vojsk na hranici s Ukrajinou. Podle Američanů shromáždili Rusové u ukrajinské hranice přes 100 tisíc vojáků, dalších asi 30 tisíc ruských vojáků se účastní cvičení v Bělorusku, které s Ukrajinou rovněž sousedí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám