Hlavní obsah

Ropa znečistila pláže u Hurghady

Káhira

Ropa z vrtu Džibíl Sajt, která od minulého týdne ohrožuje egyptské pláže při Rudém moři, je podle vlády většinou zlikvidována. Environmentalisté tvrdí, že tomu tak není.

Článek

Vládní mluvčí Magdy Rady řekl agentuře AP, že z vrtu Džibíl Sajt asi 80 kilometrů severně od Hurghady unikala ropa od minulého čtvrtka. Ropa podle nejmenovaných zdrojů znečistila na 160 kilometrů pobřeží včetně českými turisty oblíbených pláží. Mluvčí uvedl, že v pondělí byl únik z velké části zastaven.

Environmentalisté v Hurghadě však AP řekli, že vláda rozsah škod zatajuje. Navíc prý v pondělí odpoledne začala ropa unikat znovu. „Chráněné oblasti v severních oblastech byly těžce zasaženy. Jsou tam mrtví ptáci a želvy pokryté ropou,“ řekl biolog Ahmad Drúbí z asociace na ochranu přírody v Hughadě, která donutila vládu, která o úniku mlčela několik dní, promluvit.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři čistí pobřeží v Hurghadě od ropy.

Hurghada je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Egyptě. Šéf vládního krizového úřadu Mahmúd Ismail potvrdil, že nejhorší je situace na ostrovech. „Nejtěžší bude vyčistit korály a ostrovy Tawila,“ řekl. Havárie však podle něj většinu pláží poznamenala minimálně.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury je pobřeží počínaje městem Hurghada směrem na jih v pořádku. „Na severním pobřeží Hughady a kolem El Gouny je již moře vyčištěno, stopové zbytky ropy stále zůstávají na plážích,“ uvedl.

Egypt podle Okamury loni navštívilo 177 tisíc českých turistů.

Foto: Profimedia.cz

Nedělní snímek znečištěné pláže v Hurghadě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám