Hlavní obsah

Radikálové v Pákistánu unesli třicet policistů

– ISLÁMÁBÁD

Radikálové v úterý zajali a unesli tři desítky policistů v hornaté oblasti na severozápadě Pákistánu v údolí Švát. Střet mezi vládními jednotkami a radikály trval přes tři hodiny. Padlo tak příměří, které trvalo dva měsíce.

Foto: Athar Hussain , Reuters

Pákistánský milicionář na stráži

Článek

Únos svých příslušníků policie potvrdila. Radikálová obklíčili v pět ráno kontrolní stanoviště policie v oblasti Kabala, která leží asi 35 kilometrů severozápadně od nejvýznamnějšího města v turisty vyhledávaném údolí Mingora.

Policisté se bránili, po více než třech hodinách je ale početnější radikálové přemohli a odvedli třicet policistů jako rukojmí.

„Odvedli je pěšky, ale kvůli bezpečnostní situaci a logistickým komplikacím jsme nemohli spustit záchrannou operaci," uvedl koordinátor policie v oblasti údolí Švát Sardar Rehim Šahzád.

Příměří však islámští radikálové porušili už v pondělí, když zastřelili tři agenty tajné služby, kteří se vraceli v pick-upu do Mingory.

Domluva s radikály selhává

Příměří bylo podepsáno po nástupu nové vlády, když pustila na svobodu místního vůdce radikální islámské skupiny TNSM Súfiho Mohammeda, který byl zatčen v roce 2002 kvůli tomu, že zrekrutoval několik tisíc bojovníků do Afghánistánu.

Nová vláda se pokusila dohodnout příměří s radikály, kteří se snaží zavést v pohraničních oblastech islámské právo šaría. Loni radikálové celé údolí obsadili včetně cesty do Islámábádu. I tehdy unesli mnoho policistů a vojáků.

Údolí je velmi oblíbené turisty, kvůli pozůstatkům buddhistických staveb. Je v něm vybudované také jediné pákistánské lyžařské středisko a pravidelně do něj míří rybáři na lov pstruhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám